Hanna Ottman: Vaikuttamisen superkevät

Alkamassa on opettajien edunvalvonnan superkevät.

Kevään aikana neuvotellaan opettajien ja esihenkilöiden palkoista, työajasta, vapaista ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista kunta-alalla, yksityisellä opetusalalla ja valtion kanssa. Myös pandemian vaikutukset OAJ:n jäsenten työhön ja työhyvinvointiin ovat vahvasti seuraavien kuukausien agendalla.

Samoin on edessä järjestön valtuuston ja uuden puheenjohtajan valinta. Valtuusto määrittää OAJ:n vaikuttamisen isot linjat ja valitsee hallituksen, joka vie tiiviissä vuorovaikutuksessa toimikuntien ja toimiston kanssa linjauksia käytännön toimiksi.

Koulutuspolitiikassa puolestaan aloitamme muun vaikuttamisen rinnalla valmistautumisen ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Eduskunta ja sen alaiset laitokset päättävät isolta osalta koulutuksen resursseista ja muista reunaehdoista, ja eduskunnan valitsema hallitus puolestaan joko sisällyttää tai ei hallitusohjelmaansa opetusalalle tärkeitä asioita.

Keskeinen pohja vaikuttamiselle on opettajien arvostus.

Keskeinen pohja vaikuttamistyössä on opetusalan eli opettajien, esihenkilöiden, tutkijoiden ja muiden OAJ:n jäsenien arvostus. Mitä selvemmin opettajien merkitys nähdään, sitä helpommin tietenkin löytyy myös resursseja.

Opetusalan ammattilaisten vaikutus ei ulotu vain lapsiin, nuoriin ja muihin oppijoihin, vaan laajemmalle yhteiskunnan hyvinvointiin. Tätä koetamme avata tämänkin kevään aikana opettajien arvostusta vahvistavan kampanjan avulla.

 

OAJ:n vastapuoli ei neuvotteluissa eikä muussakaan vaikuttamistyössä ole viime kädessä työnantaja tai poliitikkojen hallinnoima rahakirstu, vaan opetusalan ja sitä kautta koko Suomen tulevaisuus.

Ilman hyvinvoivia opettajia ja toimivaa koulutusketjua Suomi ei pärjää eikä voi hyvin.

 

Sinulla on kevään aikana on monta mahdollisuutta vaikuttaa oman alasi ja työsi tulevaisuuteen. Äänestä valtuustovaaleissa, osallistu arvostuskampanjaan sivulla tehdääntulevaisuuksia.fi, tule keskustelemaan OAJ:n jäsenten keskustelualustalle Saunaan tai someen tai omaan yhdistykseesi.

Pienikin teko auttaa isoja asioita eteenpäin.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

 

Tekijältä

Palkinnot arvostavat yhteistyötä

Oppimisen ilo ja toistettavuus. Muun muassa nämä arviointikriteerit toteutuvat Lauttasaaren yhteiskoulun lukion palkitussa Kurkistus kieliin -opintojaksossa.

Opiskelijat pitivät opintojakson työtapoja innostavina. Kielikurkistus myös tarjosi vaihtelua välillä kuormittavalta tuntuneeseen opiskeluun.

Opettajat taas pääsivät yhteistyössä suunnittelemaan neljään kieleen ja kulttuuriin kurkistamista. Opintojakson onnistuminen edellytti yhteistyötä myös muiden kollegoiden kanssa. Opinto-ohjaajat veivät viestiä opiskelijoille ja rehtori mahdollisti.

Sekä opiskelijoiden että opettajien palaute oli myönteistä, niinpä kielikurkistuksesta tuli osa helsinkiläislukion vakituista opetustarjontaa. Vastaavanlainen opetusjakso on helppo järjestää missä tahansa Suomen lukiossa.

 

Vuoden koulutusvaikuttaja taas on Raahen kaupunki, joka sekin saa kiitosta yhteistyöstä.

Työnantajan ja työntekijöiden välinen kanssakäyminen on aktiivista ja toimivaa, ja kaupunki vaalii työrauhaa ja arvostaa kasvatus- ja koulutustyötä.

 

Maija-Leena Nissilä

 

Lue lisää:

Kulttuuri edellä kielen pariin

Hyvinvointi ei ole sanahelinää

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022