Hanna Ottman: Säästämme itsemme köyhiksi

Pitkin syksyä julkisuudessa on käyty keskustelua oppimisen tuesta ja ammatillisen opetuksen tilasta.

Saadaksemme lisäfaktoja vaikuttamisen tueksi OAJ teki kattavan kyselyn opettajille ja esihenkilöille oppimisen tuesta. Lähes kaikki vastaajat pitivät inkluusion periaatetta kelpona. On hyvä, että tukea tarvitseva voi opiskella yhdessä toisten kanssa.

Sen sijaan toteutus saa huutia. Jos inkluusio on säästökeino ja tuen tarvitsijat heitetään luokkiin ilman tukea, logiikka on sama kuin jos sairas vietäisiin sairaalaan ja jätettäisiin hoitamatta. Toisten seura ei poista tuen tarvetta.

 

Ammatillisessa koulutuksessa puolestaan odotetaan, että nuori, joka on muutenkin elämänsä stressivaiheessa ja ihmettelee, kuka hän on, kykenee toimimaan itsenäisemmin ja tavoitteellisemmin kuin yliopisto-opiskelija.

Opettaja ei pysty tukemaan oppimisessa, sillä työ on liian sirpaleista eikä aikaa opiskelijan kohtaamiseen ole riittävästi. Lisäksi ammattitaitoinen pedagogi yhä useammin koetetaan korvata ohjaajalla.

Ahneus houkuttelee vahvoja suosivaan ihmiskuvaan.

Molemmissa ongelmissa on yhteinen ihmiskuva. Niissä oppija on vahva ja omatoiminen: jokainen on oman onnensa seppä, ja kaikista voi tulla menestyjiä, vaikka eväät olisivat huonot eikä kehittymiseen saa tukea.

Vahvuusilluusion mukaiseen ihmiskuvaan houkuttelee myös ahneus. Kunnat eivät palkkaa erityisopettajia, koska se maksaa. Ammatilliset oppilaitokset taas tähtäävät tutkintojen hyväksymiseen mahdollisimman pienin panoksin. Menot pidetään pieninä, jotta tulot saadaan suurina.

Tällaisessa Suomessa pärjäävät vahvat. He kyllä oppivat ja menestyvät.

Mutta väärässä paikassa säästämällä menetetään valtava määrä oppijoita, jotka oikea-aikaisella tuella saisivat hyvät eväät elämäänsä. Samalla yhteiskunta saisi osaajia ja Suomi ison siivun lisää vakautta, kun putoajia olisi vähemmän.

 

Koulutusratkaisut ovat Suomen omia valintoja. Me voimme muuttaa suuntaa.

Tehdään kevään vaaleissa tulevaisuudenkestävää Suomea. Sivistys mitataan sillä, miten kohtelemme heikoimpia.

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022