Kulttuurikulma: Rytmin lähettiläs

Reima Viitala saa Semmareiden johtamisesta potkua koulutyöhön.

Reima Viitalan mielestä koulujen juhlat ovat osa opetusta.

– Ne parantavat yhteisöllisyyttä. On hienoa nähdä, miten oppilaat syttyvät juhlissa, uskaltavat esiintyä ja kannustavat toisiaan.

Reima vetää koulussa 10- ja 14-vuotiaiden bändikerhoja ja pitää kuutosluokassaan säännöllisesti ilmaisutaidon tunteja.

Hän on Seminaarinmäen mieslaulajien eli Semmareiden yksi perustajista ja johtaja.

– Kuoronjohtajan ja luokanopettajan työ on hyvä yhdistelmä. Kun suunnittelemme kuoron konsertteja, rakennamme draaman kaarta. Samoin koulun juhlassa on oltava rytmi.

Reima tuo kuvataidetta muihin aineisiin vaikkapa niin, että oppilaat tekevät historian tunnilla savitöitä keskiaikaisista hirviöpatsaista. Videoita syntyy monella tunnilla ja monesta aiheesta.

Reima kuuluu paikallisen Multiaista satoa -kulttuuritapahtuman järjestäjiin.

– Kaikilla tapahtuman taiteilijoilla on jokin side Multiaan kuten mummula tai kesäpaikka. Yleisöä oli viimeksi yli 7 000. Ensi kesänä pidämme taukoa.

Viime syksynä koulun väki innostui järjestämään oman taiteiden yön Sinervä-järven rannalle. Taidetarjonta oli runsas.

Reima Viitalan vinkit

Tästä opin
Nuorten kulttuuritapahtumassa teemoina vuorottelevat teatteri, tanssi ja musiikki. Vuorossa on musiikkitapahtuma Sounds, jossa kohtaavat monet musiikin lajit. Olen ollut Soundsissa usein koulumme bändien kanssa sekä kuorojen ja lauluyhtyeiden palautteen antajana. On energisoivaa kokea nuorten innostus ja se, kuinka he kannustavat toisiaan ja saavat tapahtumasta inspiraatiota elämään yleisemminkin. Soundsissa kaikki saavat palautteen. Itse opin toisilta musiikin ammattilaisilta myös palautteen antamisesta.
Nuori kulttuuri Sounds Mikkelissä 25.–27.5.2018.

Tähän haluan tarttua
Jyväskylän kaupunginteatterin taannoinen Täällä Pohjantähden alla on ollut yksi vahvoista taide-elämyksistäni. Yhtä vahvoihin elämyksiin kuuluu esimerkiksi Queenin konsertti Hollannissa 1980-luvulla. Freddie Mercury oli silloin vielä voimissaan. Aion mennä katsomaan Lahden kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla -esityksen. Yritän löytää sellaisen ajankohdan, että voisin nähdä molemmat osat peräkkäin.
Täällä Pohjantähden alla osat 1 ja 2 Lahden kaupunginteatterissa. Ohjelmistossa kevään 2018 ajan.

Tästä innostun
Musikaalien tekeminen on intohimoni, koska niissä toteutuu yhdessä tekemisen voima. Opettajan urallani olen tehnyt yli kymmenen kertaa koululaismusikaalin. Peter Pan -musikaalin olen tehnyt koululaisten kanssa kahdesti, Vantaalla ja Jyväskylässä. Jukka Linkolan melodisen jatsahtava musiikki on kaunista ja Jukka Virtasen laulutekstit loistavia ja monimerkityksisiä. Pidin kovasti vastikään näkemästäni Jyväskylän kaupunginteatterin Peter Panista. Esitys on kaunis, visuaalisesti antoisa.
Musikaali Peter Pan Jyväskylän kaupunginteatterissa. Esitykset 16.5.2018 asti.

Kuka

Reima Viitala

  • Multian Sinervän koulukeskuksen kuudennen luokan luokanopettaja, yhtenäiskoulun yläluokkien musiikinopettaja ja koulun vararehtori.

  • Semmareiden kuoronjohtaja.

  • Asuu perheineen Multialla.