Kulttuurikulma: Suvin kirjanälkä heräsi varhain

Suvi Kastepohja osti jo ensimmäisillä viikkorahoillaan kirjan. Nykyisin hän on tarkka siitä, miten äänikirja luetaan.

Kun luokanopettaja Suvi Kastepohja muutti maalle, hän löysi äänikirjat. Hän alkoi kuunnella niitä työmatkoilla Jyväskylän Kypärämäen koulun ja Jämsän Koskenpäällä sijaitsevan kodin välillä.

– Olen tarkka siitä, miten luetaan. Suosikkilukijani on näyttelijä Erja Manto. Ohjaan ykkösluokan oppilaitanikin lukemaan eläytyen.

Oppilailleen ja lapsenlapsilleen Suvi hakee paljon lastenkirjoja kirjastosta ja pyrkii pysymään kärryillä uutuuksista.

Hän lukee jatkuvasti ja monipuolisesti mutta ostaa eniten harrastuksiinsa ja omaan elämäntapaan liittyviä kirjoja.

Perheellä on kanoja, kaneja ja mehiläisiä. Suvi kerää villiyrttejä ja marjastaa ja sienestää.

– Ostan paljon omavaraisuuteen mutta myös taide- ja teatteriharrastukseeni liittyviä kirjoja.

Viime remontissa Suvi ja hänen miehensä saivat kirjastohuoneen. Hyllyt täyttyivät nopsaan ja osa opuksista jäi banaanilaatikoihin. Silti uusia tekee mieli.

Into juontaa lapsuuteen, aikaan jo ennen ensimmäistä hankintaa Elefantti posliinikaupassa.

– Ostin sen ensimmäisillä viikkorahoillani 7- tai 8-vuotiaana.

Suvi Kastepohjan vinkit

Tästä opin
Lastenkirja tunnetaidoista kertoo sisarusten Tildan ja Sisun tarinan. Lapset joutuvat vanhempien avioeron vuoksi muuttamaan maalta kaupunkiin. Kirja käsittelee muun muassa uusien kavereiden saamista ja kiusaamiseen tarttumista. Tarina pysähtyy aika ajoin tunnetaitoaukeamaan. Kirjaan kuuluu myös tunnetaitokortit. Lapset voivat opetella sellaisia supervoimia kuin voima-asentoa, voimahengitystä ja voima-ajatuksia. Käytän kirjaa ykkösluokkalaisteni kanssa.
Mervi Juusola ja Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea. Otava 2018.

Tähän haluan tarttua
Minna Canthin syntymästä on kulunut tänä vuonna 175 vuotta. Tämä lapsille suunnattu tietokirja kertoo hänen lisäkseen viidestä muusta merkittävästä suomalaisnaisesta. Lapsille tutuin lienee Tove Jansson. Kirjassa kaksi tyttöä alkaa etsiä supernaisten voimakiviä ja löytää ne naisten tarinoiden avulla. Tämä on varsinkin tyttöjen voimakirja ja kertoo hauskasti, kuinka omaa polkuaan seuraamalla voi saavuttaa haaveensa. Toivon, että oppilaat löytävät oman supervoimansa.
Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. Tammi 2019.

Tästä innostun
Gospelmusiikki on ollut minulle läheistä nuoruudesta alkaen. Se on musiikkia, joka ylistää, lohduttaa ja rauhoittaa. Ihastelen, miten useita gospellevyjä tehnyt Pekka Simojoki pystyy edelleen luomaan uutta. Hänen musiikkinsa huuhtoo mielestä negatiiviset asiat. Jos koulupäivän aikana on tapahtunut asioita, jotka jäävät vaivamaan mieltä, tämä musiikki auttaa minua jättämään ne taakse.
Pekka Simojoki: Häikäisevän kirkas. CD-levy. Sisandi 2018.

Kuka

Suvi Kastepohja

  • Jyväskylän Kypärämäen koulun ykkösluokan luokanopettaja. Opettaa lisäksi koulussaan A2-espanjaa. Asuu miehensä kanssa Jamsän Koskenpäällä.
  • Pariskunta on tukiperhe kolmelle lapselle. He ovat tarvittaessa myös ystäväperhe Jyväskylän yliopiston tai ammattikorkeakoulun ulkomaalaisille opiskelijoille.