Kulttuurikulma: Installaatioiden ideoija

Antti Hämäläinen haluaa taideteoksillaan liikuttaa ihmisten mieltä.

Antti Hämäläinen opettaa lapsille ja nuorille kuva- ja mediataiteita Aimo-koulussa, joka on Hämeenlinnan lasten ja nuorten taidekoulu.

Hän on kuvataiteilija, ja hänen elämässään taiteilijuus ja opetustyö kietoutuvat sopivasti yhteen ja ruokkivat toisiaan. Hän huomauttaa, että moni kuvataiteilija on opettaja.

– Teen itse kuvia digitaalisilla välineillä ja vien omaa kokemustani opetukseen. Opetan asennetta välineisiin ja oppilaat tekevät töitään luovasti itse oppien.

Antti ja 30 muuta taidekoulujen opettajaa kutsuttiin alkuvuodesta Rovaniemellä esillä olleeseen Tekijä esiin -näyttelyyn. Sen järjestivät Lapin yliopisto ja Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto.

Antin näyttelytyössä, installaatiossa, tuuletin heiluttaa seinäpintaan kiinnitettyä purettua kasettinauhaa. Nopeasti viuhuvan nauhan ääni on tuttu monelle aikuiselle.

– Teokseni ovat hyvin käsitteellisiä. Tämä teema on ollut minulla jo pitkään, tuuletin ja kasettinauha. Ideana on koneellisesti tehty ilman liikuttaminen. Haluan saada töilläni aikaan liikettä ihmisten mielessä.

Antti Hämäläisen vinkit

Tästä opin
Innostuin vuosia sitten japanilaisen Murakamin kirjoista. Päähenkilö hänen kirjassaan Värittömän miehen vaellusvuodet kävi jopa Hämeenlinnassa. Komtuurin surma on taiteilijatarina. Se kertoo hieman leipääntyneestä taidemaalarista, jonka elämä järkkyy. Murakamin tyyliin tarina on unenomainen ja päähenkilölle tapahtuu kaikenlaista. Samastun näihin eksymisiin. Kirjassa on myös sellainen kiinnostava sivujuonne, että etsiessään uudelleen taiteilijaa itsestään päähenkilö ryhtyy opettamaan lapsia.
Haruki Murakami: Komtuurin surma. Suom. Juha Mylläri. Tammi 2018.

Tähän haluan tarttua
Olen aiemmin lukenut samojen tekijöiden kirjan Matkaopas keskiajan Suomeen. Tunnen heistä toisen, Ilarin, Aimokoulun entisen opettajan. Moni kollegani on innostunut heidän kirjoistaan. Minua kiinnostavat erityisesti paikat ja tilat ja niihin liittyvä historia. Ala-otsikkonsa mukaan kirja kertoo Suomen historiasta alkaen muinaisista ajoista 11 000 vuoden takaa. Kirja tutustuttaa niin monien tuntemiin kalliomaalauksiin kuin uusimpiin arkeologisiin löytöihin.
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen. Atena 2018.

Tästä innostun
Olen kova Arvo Pärt -fani. Hänen musiikissaan on sellaista rauhallisuutta ja minimalismia, jota olen käyttänyt ja tutkinut omassa taiteessani. Aina Virossa käydessäni olen selvittänyt, olisiko siellä silloin Pärtiin liittyvä konsertti. Nyt olen haaveillut matkasta hiljattain perustettuun Arvo Pärt -keskukseen Tallinnan länsipuolella. Se on hieno, modernia arkkitehtuuria edustava rakennus, jonne kävijät ovat tervetulleita. Keskuksen kamarimusiikkisalissa järjestetään konsertteja.
Arvo Pärt -keskus.
arvopart.ee

Kuka

Antti Hämäläinen

  • Kuvataiteilija, taiteen maisteri ja Hämeenlinnan Aimokoulun johtava opettaja.
  • Asuu perheineen Helsingissä.