Kulttuurikulma: Eläimellinen käsityöinto tarttuu

Jaana Hyvönen luuli pitkään, että kaikkihan nyt käsitöitä osaavat tehdä.

Jaana Hyvönen hoksasi vasta luokanopettajaksi opiskellessaan, että hän on hyvä käsitöissä. Aiemmin hän kuvitteli, että jokainen on kädentaitaja ja että kotien kaapinhyllyt notkuvat kankaista ja langoista.

– Olen kasvanut perheessä ja suvussa, jossa kaikki mahdollinen tehdään itse: kesämökit, autot ja veneet, vaatteet, ryijyt ja matot.

Jaanan lempihommaa on virkata ja neuloa eläimiä ja satuhahmoja.

– Se on eräänlaista leikkiä ja minulle tärkeää.

Suosikkihahmoja on Harry Potter -kirjojen kotitonttu Dobby. Jaana etsi ideoita netistä ja virkkasi oman Dobbynsa.

Lastensa myötä hän alkoi tehdä leluja, jotka ovat lasten maailmassa in: Pikku Myy, hattivatti ja Nalle Puh. Kilpparien ja dinojen villitsemille virkattuja kilpikonna- ja dinoleluja ja -penaaleja.

Leluja syntyy omille ja kummilapsille sekä päiväkodin myyjäisiin. Kun hän näyttää lelukuviaan luokassa, oppilaat innostuvat ideoimaan omia eläinkäsitöitä.

Virkkaatko taas pupuja pääsiäiseksi?

– Ehkä. Mutta aika hauskaa olisi tehdä noitia. Teen fiilisten mukaan ja jos ehdin.

Jaana Hyvösen vinkit

Tästä opin
Sukkakirjat keskittyvät usein kuvioihin ja muihin hienouksiin. Tämä kirja lähtee aivan sukan neulomisen alkeista ja sopii hyvin käsikirjaksi luokkaan. Kaikesta on tarkat ohjeet, langan ja puikkojen valinnasta ja silmukoiden luomisesta alkaen. Vaiheittain etenevät kuvat opastavat eteenpäin. Ohjeet auttavat alakoululaista aikuisen opastamana, ja neuletaidot unohtanut aikuinen voi ottaa puikot uudelleen käteen.
Hanna-Kaisa Hämäläinen, Kristel Nyberg ja Eeva Turkka: Sukka-aapinen, aloittelijan opas. Minerva 2018.

Tähän haluan tarttua
Haluan tehdä työtä kestävän kehityksen hengessä. Tästä kirjasta löytyy varmasti uusia ideoita oppilaita varten. Käytämme koulun käsitöissä, askartelussa ja kuvataiteessa paljon kierrätysmateriaaleja ja pyydämme kyläläisiltä kierrätystavaraa. Vanhoista farkuista voi tehdä frisbeekiekkoja, sukista eläinleluja ja kirjoista ja postikorteista joulu- ja pääsiäisaskarteluja. Keräämme oppilaiden kanssa myös luonnonmateriaaleja, oksia, käpyjä ja kiviä.
Arja Aalto-Viittala ja Anu Lahti: Roskasta käyttöesineeksi. Minerva 2019.

Tästä innostun
Koulutalossamme on kaupunginkirjaston toimipiste. Luen paljon, ja kirjamakuni tunteva kirjastonhoitaja osaa suositella juuri minulle sopivia kirjoja ja kuuntelee, mitä mieltä olin niistä. Jotkut teokset koskettavat erityisesti. Tämä piti otteessaan ja jäi mieleeni. Fiktiivinen, jollain tavalla neurologisesti poikkeavan naisen tarina kerrotaan naisen näkövinkkelistä. Lukiessani ajattelin, miten eri tavalla asiat voidaan kokea. Kirjoista oppii paljon ihmisyydestä.
Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää. WSOY 2018.

Kuka

Jaana Hyvönen

  • Lappeenrannan Ylämaan koulun nelosluokan luokanopettaja, tekstiilityön aineenopettaja ja OAJ:n yhteysopettaja.
  • Asuu perheineen Lappeenrannassa.