Mun juttu: Holari on golffarin unelma

Lappeenrantalainen Tuula Toivakka tuntee Etelä-Saimaan golfkentän jokaisen reiän, viheriön ja väylän kuin omat taskunsa.

Tuula Toivakka valitsee työntökärrystään puuseiskan ja keskittyy hyvään lyöntiasentoon. Pallo lähtee reippaaseen nousuun ja vierii parin metrin päähän reiästä. Saimaa välkkyy taustalla syysauringossa.

Kotikentän väylä kahdeksan on Tuulasta aika haasteellinen.

– Hyvä lyönti lähtee kuin itsestään toivottuun suuntaan ja suunnitellun pituisena. Minulle golfin pelaaminen tarkoittaa haasteita ja onnistumisen kokemuksia. Hienoa on se, että jokainen golfpäivä on aina uusi ja erilainen.

Ja golfpäiviä on piisannut kolmen vuosikymmenen varrella. Tuula sai oikopäätä tukevan otteen mailanvarresta, kun hän järjesti ystäviensä kanssa pelin alkeiskurssin Lappeenrannan Kahilannimen kentällä vuonna 1989.

– Sen kurssin jälkeen olin myyty. Tiesin heti, että golf on ehdottomasti mun juttuni. Seuraavat viisitoista vuotta melkein asuin golfkentällä. Yksi maailman hienoimmista asioista on se, kun voin upota täysin pelin maailmaan.

 

Golfkonkari pitää harrastustaan hyvänä rentoutumiskeinona. Pelaamisen ohessa kertyy useita tunteja ulkoilua ja kilometrikaupalla kävelyä.

– Sitten on vielä se sosiaalinen puoli, golffarit ovat todella mukavia ihmisiä ja kentällä solmitaan helposti uusia tuttavuuksia, Tuula hehkuttaa.

Hän on saanut useat kollegansakin vakuuttumaan golfin ihanuudesta. OAJ:n Lappeenrannan paikallisyhdistyksen vapaa-aikatoimikunta on järjestänyt pelin alkeiskursseja opettajille. Tuula on toiminut vapaa-aikatoimikunnan puheenjohtajana vuodesta 2015.

 

Tuula on vienyt golfin ilosanomaa myös Imatran Vuoksenniskan koulukeskukseen, jossa hän toimii erityisopettajana joustavan perusopetuksen luokassa. Koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilla on ollut mahdollisuus opetella pelaamisen alkeet lyhyenä valinnaisaineena.

– Oppilaat ovat tykänneet kurssista, ja monen mielestä parasta on se, kun pääsee käytännössä lyömään Imatran golfin harjoitusalueelle.

Svingin eli mailan heilautusliikkeen ja lyöntien harjoittelussa oppilaita on opastanut Tuulan lisäksi Imatran golfin ammattilainen.

– Pallon rullaamista viheriöllä on treenattu puttikilpailuissa, joita olen pitänyt jokaisen ryhmän kanssa. Enkä ole aina voittanut, kun oppilaat ovat pelanneet minua vastaan, hän naurahtaa.

Keväällä raskaan etäopetusjakson lomassa Tuulasta oli kullanarvoista päästä vapaa-aikana golfkentälle. Hänen suureksi ilokseen kentät avattiin jo huhtikuussa, sillä turvallisen pelaamisen katsottiin olevan erityisjärjestelyin mahdollista.

Nyt on takana hieno kesä ja jokasyksyiset OAJ:n Lappeenrannan seudun paikallisyhdistyksen järjestämät opettajien mestaruuskilpailut Tuulan kotikentällä.

– En ole voittanut opettajien mestaruutta kertaakaan, mutta Viipurin golfin naisten mestaruuden olen voittanut neljästi. Olen tehnyt myös kaksi hole in one -lyöntiä VG:n Kahilanniemen kentällä. Holari on jokaisen golffarin unelma.

 

Huippuhetkiä golfkentillä Tuula on kokenut ympäri maailmaa: Hongkongissa, Dubaissa ja Etelä-Afrikassakin. Juuri ennen pandemiaa hän ehti pelata koulujen hiihtoloman aikaan Marokossa.

Kilpaileminen tuo draivia ja mukavia muistoja harrastukseen. Tuula muistelee yhä mielellään sitä joukkuehengen ja onnen tunnetta, kun oma seura Viipurin golf voitti seurojen välisen ottelun Kotkassa 2000-luvun alussa.

Yksi oman kodin olohuoneen hylly on nykyään täynnä Tuulalle kertyneitä palkintoja ja pokaaleja.

– Pokaalit ovat tietysti ihan kiva asia, mutta kaikista paras palkinto on hyvä mieli onnistuneesta kierroksesta tai kilpailusta.

 

Tuula Toivakka

  • 58-vuotias erityisluokanopettaja. Opettaa joustavan perusopetuksen luokkaa Imatran Vuoksenniskan koulukeskuksessa.
  • Asuu Lappeenrannassa ja on OAJ:n Lappeenrannan paikallisyhdistyksen vapaa-aikatoimikunnan puheenjohtaja ja vetäjä.
  • Harrastaa golfin lisäksi uintia ja koiran ulkoiluttamista.