Työturvallisuuslain mukaan työntekijä voi pidättäytyä vakavaa vaaraa aiheuttavista työtehtävistä. Kynnys työstä kieltäytymiseen on kuitenkin erittäin korkea, ja ensin pitää pyrkiä parantamaan työturvallisuutta muilla keinoin.
Opettajan työssä vaaratilanteita voi syntyä esimerkiksi silloin, jos rehtori tai opettaja ryhtyy poistamaan väkivaltaisesti käyttäytyvää oppilasta luokasta tai ottamaan oppilaalta vaarallista esinettä pois.
Vaaratilanteen syynä voi olla myös rikkinäinen kone tai laite.
Ilmoita vaarasta työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle
Työntekijä voi työturvallisuuslain mukaan pidättäytyä sellaisista työtehtävistä, joista aiheutuu vakavaa vaaraa hengelle tai terveydelle.
Jos työtehtävän jättää vaaran takia tekemättä, siitä pitää ilmoittaa työnantajalle etukäteen tai heti kun ilmoittaminen on mahdollista.
Näistä tilanteista on tärkeää kertoa mahdollisimman pian myös työsuojeluvaltuutetulle. Hän auttaa arvioimaan, voiko työtä jatkaa turvallisesti tai mitä toimenpiteitä tarvitaan, jotta työnteko on riittävän turvallista.
Esimerkiksi oppilaan poistaminen opetustilasta tai esineiden tai aineiden haltuunotto voimakeinoja käyttäen ovat viimesijaisia ja poikkeuksellisia keinoja ratkaista häiriötilanne.
Ensin pitää käyttää kaikki mahdolliset lievemmät keinot häiriöttömän opiskelun ja turvallisuuden takaamiseksi.
Opettajalla tai rehtorilla on oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja, jos oppilas vastarintaa tekemällä koettaa välttää poistamisen opetustilasta tai esineen tai aineen poisottamisen. Lainsäädäntö ei kuitenkaan velvoita opettajia ja rehtoreita käyttämään fyysistä voimaa tällaisissa tilanteissa.
Uhkaavissa tilanteissa pääsääntöinen toimintatapa on poliisin hälyttäminen paikalle.
Vakuutus tuo turvaa, mutta sillä on rajansa
Työtehtävissä sattuneet tapaturmat, myös väkivallan uhriksi joutuminen, korvataan työnantajan pakollisesta työtapaturmavakuutuksesta.
Turva ei kuitenkaan ole aukoton. Eräässä tapauksessa irrallaan ollut koira tuli päiväkodin alueelle. Opettaja lähti johdattamaan koiraa pois alueelta. Tällöin koira puri opettajaa.
Tapahtunutta ei korvattu työtapaturmana, koska koiran poistamisen alueelta ei katsottu kuuluvan opettajan tehtäviin eikä työnantajakaan ollut kehottanut opettajaa siihen. Kyseessä ei myöskään ollut hätävarjelutilanne, koska koira ei käyttäytynyt aggressiivisesti ennen puremista.
Työssä ei siis kannata oma-aloitteisesti ryhtyä sellaisiin hyviinkään toimiin, joihin liittyy tapaturman vaara, ellei työnantaja niin määrää tai ellei kyse ole hätävarjelutilanteesta.
Vaaratilanteista kertoivat erityisasiantuntija Sara Simberg ja juristi Kai Kullaa OAJ:stä.
Kysy lakiasioista Tällä palstalla käsitellään opettajan oikeusturvaan ja lakiasioihin liittyviä kysymyksiä ja ilmiöitä. Onko sinulla kysymys työhösi liittyvistä oikeuksista tai vastuista? Lähetä se sähköpostitse osoitteeseen: [email protected]. Viestin otsikoksi Lakinurkka.