Mun juttu: Yhteisö on Anja Jackobsonin uuden kodin peruskivi

Anja Jackobson asuu muutaman vuoden kuluttua yhteisöllisessä kerrostalossa, jonka rakennuttaminen on nyt hänen harrastuksensa. Asukasyhteisöä on jo luotu, vaikkei talon perustuksia ole vielä kaivettu.

Sisustammeko saunatilat pelkistetyn zenmäisesti vai ylellisen spa-henkisesti? Haluammeko ylimmän kerroksen viherhuoneesta kaupunkiviljelyn puuhamaan vai voisiko siellä vain istuskella ilta-auringosta nauttien?

Kun matemaattisten aineiden opettaja Anja Jackobson reilu vuosi sitten varasi miehensä kanssa asunnon yhteisöllisestä Pasaatitalosta Helsingistä, hän hakeutui talon yhteistilojen sisustusryhmään. Myös markkinointi kuuluu hänen repertuaariinsa.

– Olen hankkinut paljon tietoa rakennuttamiseen liittyvistä asioista. Pidämme etäesittelyjä ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita Pasaatitalosta.

Aiemmin pariskunta on asunut paritalossa, omakotitalossa ja kerrostalossa. Tulevassa talossa heille tärkeintä on yhteisö, mutta myös asumismukavuudella on väliä, sillä kaksikko aikoo asua asunnossa loppuelämänsä.

Kun pariskunta liittyi taloporukkaan, oli talo jo piirretty ja viranomaisneuvottelut käyty. Nyt talopoppoo odottelee rakennuslupaa. Pasaatitalon on tarkoitus valmistua Helsingin Verkkosaaren pohjoisosaan vuonna 2025.

 

Yhteisöllisyyden rakentaminen ei ole jäänyt pasaatitalolaisilla suunnittelupalaverissa istumiseen. Tulevat naapurit ovat käyneet yhdessä teatterissa ja oopperassa sekä tutustuneet Ruotsin-matkalla yhteisölliseen kerrostaloon Salemin kunnassa.

Jackobsonin mukaan kiehtovinta taloprojektissa ovat upeat ihmiset, tulevat naapurit.

– On hienoa saada ympärille monenlaista sosiaalista toimintaa.

Jackobson puolisoineen on jo vuosia haaveillut yhteisöllisestä asumisesta.

– Arvostan sitä, että kiinnostavia asioita voi tehdä yhdessä ja mikä parasta, naapurien kanssa.

 

Pasaatitaloon tulee paljon juuri sellaisia tiloja, jotka mahdollistavat muiden kanssa yhdessä tekemisen. Yhteinen keittiö on päätetty varustaa viimeisen päälle.

– Tykkään kokata varsinkin porukalla. Voimme valmistaa yhteisiä päivällisiä ja viettää juhlia ruokasalissa.

Taloon tulee myös esimerkiksi ateljee, johon Jackobson haaveilee taidepiiriä. Kirjastossa on paikka vaikka lukupiirille, kuntosalilla voisi kokoontua jumpparyhmä.

– Varmaan naapureista löytyy aamu- tai päiväkävelyseuraa ilman tarkkoja etukäteen sopimisia.

 

   

 

Anja Jackobson työskentelee Helsingin Suomalais-venäläisessä koulussa. Opetuskielinä hänellä on yläkoulussa suomi ja venäjä, lukiossa suomi.

Oikeastaan Jackobson jäi loppuvuodesta jo eläkkeelle, mutta jatkaa tutussa työpaikassaan tuntiopettajana. Nuorista saa energiaa.

– Hienoin tunne on saada takaisin oppilas, jonka kosketus kouluun on ollut hukassa.

 

Yhteisörakentaminen on opettanut muiden kuuntelua ja kompromissien tekoa. Asukkaiden odotukset ja tarpeet tilojen käytöstä voivat olla kovin erilaisia.

– Vaikka olisin ollut jostain ideastani aivan varma, huomaan, että muita kuunnellessa mieli saattaa muuttua.

Jackobson on osallistunut muun muassa talon kirjaston suunnitteluun. Hän toivoi ensin sen kalustukseen upeaa ruokapöytää tuoleineen, koska tilan voi yhdistää ruokasaliin avaamalla taittoseinän.

Kun ryhmässä oli toisenlaisia toiveita, asukkaat löysivät keskustellen kaikkia miellyttävän ratkaisun hiljaisesta kirjastosta mukavine nojatuoleineen.

Jokainen asukas odottaa tulevalta talolta jotain. Myös Jackobsonin puolisolla on selvät sävelet; hän odottaa urheilun katsomista takkahuoneen isolta näytöltä.

Anja Jackobson

  • Matemaattisten aineiden opettaja Suomalais-venäläisessä koulussa Helsingissä.
  • Suunnittelee yhteisöllistä kerrostaloa Helsinkiin yhdessä muiden asukkaiden kanssa.