Kulttuurikulma: Lukunautintoja esseistä

Tapani Tolosen kiinnostus historiaan jalostui historialliseksi romaaniksi.

Opiskeluvuosina Tapani Tolonen luki paljon kaikenlaista, kaunosta tiedekirjallisuuteen. Nykyään hän, turkulaislukion matematiikanopettaja, on kiinnostunut esseekirjallisuudesta ja etenkin historiasta.

– Luen mielelläni aatehistoriaa sekä taiteen ja tieteen historiaa käsitteleviä kirjoja.

Pari vuotta sitten Tapani tuli toiseksi Otavan historiallisten romaanien kirjoituskilpailussa ja muokkasi käsikirjoituksesta esikoisteoksensa Sokeisto.

Se oli viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokas.

Suurlakon aikaan sijoittuva kirja kuvaa Suomen yhteiskunnallista tilannetta, kirjapainomiljöötä juonitteluineen ja epäsäätyistä rakkautta.

– Valitsin taustaksi suurlakon, koska tuosta ajankohdasta arvelin osaavani jotain sanoa, ja etsin lisää tietoa.

Työyhteisössä oleminen on tuonut kokemusta sosiaalisesta elämästä. Kirjoittamista Tapani sanoo kuitenkin oppineensa ennen kaikkea lukemalla paljon.

– Täytyy olla aineksia, mistä rakentaa kertomusta.

Hiljattain hän kirjoitti Turun oopperataide -yhdistykselle libreton: farssimaisen, kreisin komedian.

Tapani Tolosen vinkit

Tästä opin
Mielestäni opettajan on aina hyvä tietää opetettavan asian historiasta, vaikka historia ei olisikaan opetettavaa ainesta. Tämä kirja kertoo tieteen kehityksestä 1500- ja 1600-luvulla ja on hyvä perusteos tuosta aikakaudesta Euroopassa. Luonnontieteiden ja erityisesti matematiikan kehityksessä 1600-luku oli merkittävä. Monet tuolloin löydetyt asiat pitävät edelleen paikkansa.
Paolo Rossi: Modernin tieteen synty Euroopassa, suom. Lena Talvio. Vastapaino. 1. painos 2010, pokkarina 2018.

Tähän haluan tarttua
Gerolamo Cardanosta kertova kirja liittyy samaan aikakauteen kuin edellä mainittu teos tieteen historiasta. Epäkonventionaalisen elämäkerran kirjoittaja Brooks on kvanttifyysikko. Hän on rakentanut kirjansa niin, että käy siinä keskustelua renessanssimatemaatikko Cardanon kanssa. Cardano oli muun muassa keksijä, astrologi, filosofi ja peluri. Matemaatikkona hänet tunnetaan todennäköisyysteorian ja imaginaarilukujen isänä. Cardano tunnetaan myös kardaaniakselin keksimisestä.
Michael Brooks: The Quantum Astrologer’s Handbook. Scribe Publications 2017.

Tästä innostun
Silvia Hosseinin esseekokoelma oli viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokas. Hosseini kirjoittaa asioista, jotka häntä kiehtovat mutta jotka ovat jollain lailla huonoja, noloja tai hävettäviä. Hän kirjoittaa Leonard Cohenin huonoimmasta albumista, Dubain pröystäilevästä arkkitehtuurista ja Al Pacinon huudosta. Tykkään lukea esseitä. Hyvä essee on kaunokirjallisuutta ja asiatekstiä.
Silvia Hosseini: Pölyn ylistys. Savukeidas 2018.

Kuka

Tapani Tolonen

  • Turun Puolalanmäen lukion matematiikan ja fysiikan lehtori. Asuu Turussa.
  • On myös Turun taideakatemiasta valmistunut animaattori. Elokuva on tekeillä, mutta tauolla.