Pistarit: Robottiope työkaverina

Ammattiopisto Lappia kokeili humanoidirobottia työpaikoilla tapahtuvassa maahanmuuttajien kielenopetuksessa. S2-kouluttaja Ellinoora Köpman ei silti jäänyt työttömäksi.

Työpaikoilla Välkky-robotti herätti kummastusta.

Ei kummastusta, mutta uteliaisuutta. Työnantajilla oli hyvin positiivinen asenne robottiavusteisia tuokioita kohtaan, ja he antoivat panoksensa robotin ohjelmien suunnitteluun.

 

Humanoidirobotti on vähän kuin kielten oppitunnin vieruskaveri, jonka kanssa harjoitellaan matkalipun ostamista.

Tavallaan joo. Meillä on Välkky-robottiin sekä sanasto- että dialogiharjoituksia. Oma ohjelmoijamme voi laatia hyvin monipuolisia harjoituksia opiskelijan lähtötason ja työpaikan tarpeen mukaan. Eräälle opiskelijalle laadimme esimerkiksi dialogiharjoituksen, jossa robotti tilaa kahvia sekä suolaista ja makeaa leivonnaista.

 

Robottien ansiosta sanastoa ei enää tarvitse opetella liimailemalla lappuja arkisiin esineisiin.

Kyllä ja ei. Robotin avulla opiskelija voi harjoitella sanastoa aidossa työympäristössä, ja se on yksi menetelmä muiden rinnalla. Opiskelija valitsee tabletilta vaikkapa leivontaverbien opettelun. Ensin tulee toistamisharjoitus, jossa opiskelija näkee kuvan ja voi lukea ja kuunnella sanan. Sitten hän toistaa sen. Jos ääntäminen on tarpeeksi sujuvaa, ohjelma menee eteenpäin. Seuraavassa vaiheessa opiskelija näkee pelkät kuvat ja yrittää muistaa, mistä sanasta oli kyse.

 

Sinulle opetuskokeilu merkitsi lokoisaa aikaa, koska Välkky hoiti osan hommistasi.

Hehheh! Hauskaa oli kyllä, mutta ei lokoisaa. Opettajan rooli robottiavusteisessa opiskelussa on ihan keskeinen, koska hän suunnittelee sisällöt yhteistyössä ohjelmoijan ja työpaikkaohjaajien kanssa sekä varmistaa tuokion sujumisen ja teknisen toimivuuden.

 

Kielenoppijalta robottiavusteinen opiskelu vaatii leikkimieltä. Puhua nyt lelulle!

Robotti herättää omalla olemuksellaan erilaisia tunteita ja ajatuksia. Kyllä sen käytössä varmasti tietynlaista rohkeutta, avoimuutta ja leikkimielisyyttä tarvitaan.

 

Jonain päivänä robotit ovat arkipäivää maahanmuuttajien kielenopetuksessa.

Ehdottomasti! Esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä robotin käyttömahdollisuudet pedagogisessa työssä ovat lähes rajattomat.

 

Kielenopetusta työpaikalla

  • Ammattiopisto Lappian Oma polku maahanmuuttajalle -hankkeessa tuettiin maahanmuuttajien työllistymistä ja suomen kielen oppimista vuosina 2018–2020.
  • Välkky-humanoidirobotti ja S2-kouluttaja vierailivat maahanmuuttajien työpaikoilla. Opettaja varmisti robotin teknisen toimivuuden ja tarvittaessa ohjasi harjoitusten etenemistä.
  • Lappia jatkaa robottiavusteista suomen kielen opetusta uudessa Silta-hankkeessaan.