Pistarit: Kryptisyyden kannalla

Digitalisaatio lisää tarvetta tiedon salaamisen osaajille. Matematiikan ja fysiikan opettaja Tuomas Kortelainen veti Oulun lyseon lukiossa kryptografia-verkkokurssin ja huomasi aiheen kiinnostavan nuoria.

Kryptografia tarkoittaa salaista viestintää, jota tehdään tietokoneella.

Laajassa merkityksessä kryptografia tarkoittaa tiedon salaamista, jota harrastettiin jo paljon ennen kuin tietokoneista edes unelmoitiin. Historiassa kryptografiaa käyttivät viestintäänsä sotilas- ja tiedusteluorganisaatiot.

Nykypäivänä kryptografia on arkielämän kannalta välttämätöntä. Sen avulla voidaan estää ulkopuolisia lukemasta digitaalista viestintää ja varmistetaan viestin lähettäjä sekä se, ettei viestin sisältöön ole puututtu. Menetelmää hyödyntävät esimerkiksi verkkokaupat ja -pankit.

 

Viestien salaaminen perustuu matematiikkaan, joten opiskelijalla täytyy olla takanaan pitkän matikan opintoja.

Se, minkä verran kryptografia vaatii matematiikan osaamista, riippuu kryptografian tasosta.

Yleisellä tasolla, kuten vetämälläni lukiolaiskurssilla, yritetään ymmärtää kryptografisten järjestelmien toimintaperiaatteet eikä siinä välttämättä tarvita pitkää matematiikkaa.

Asiaa voisi verrata puhelimen käyttöön: kännykkää voi käyttää, vaikka ei ymmärtäisi elektroniikkaa. Kryptografian yksityiskohtainen taso puolestaan on rankkaa matematiikkaa.

 

Ilmoittauduit vapaaehtoiseksi vetämään muiden tekemää kryptografian verkkokurssia, koska halusit kerrankin opettajana päästä vähällä.

Hehheh! Kiistän, että olisin valinnut kurssin päästäkseni helpolla, mutta sangen helpolla kieltämättä pääsin.

Johdatus kryptografiaan -verkkokurssi ei vaadi opettajalta ennakkotietoja kryptogafiasta tai ohjelmoinnista, vaan opettajan materiaalit voi käydä itsekseen läpi. Opettaja voi myös valita tavan, jolla kurssin järjestää.

Itse vedin kryptografiakerhoa, joka tuki opiskelijoiden itsenäistä opiskelua. Kurssia oli helppo ja miellyttävä pitää, koska materiaalit tulivat valmiina ja opiskelijat olivat motivoituneita.

 

Tällä hetkellä kryptografian osaajista on kova pula. Opiskelijasi eivät kuitenkaan ehdi tehdä pitkää uraa, koska tekoäly korvaa heidät.

En uskalla luvata mitään 40 vuoden päähän. On kuitenkin todennäköisempää, että asiantuntijat alkavat käyttää tekoälyä työkalunaan kuin että tekoäly korvaisi asiantuntijat. En usko, että haluamme antaa oman viestintämme turvallisuutta kokonaan tekoälyn käsiin.

 


 

Yliopiston tarjottimelta

Yleishyödyllinen, kaikille avoin Johdatus kryptografiaan -verkkokurssi on suunnattu matematiikasta kiinnostuneille lukiolaisille ja yliopisto-opiskelijoille.

Kurssia ylläpitää Aalto-yliopisto, jolla on ollut kurssin toteutuksessa useita yhteistyökumppaneita.