Luottis luovii yli 20 paikkakunnalla

Ammattiopisto Luovin pääluottamusmies Tiina Pirinen kaipaa lähikohtaamisia eri puolilla Suomea työskentelevien luovilaisten kanssa.

Aiemmin hän teki kiertokäyntejä työpaikoille, mutta etäyhteydet ja viimeistään korona ovat vähentäneet luottamusmiesten ja jäsenten aitoja kohtaamisia.

– Kokemus on osoittanut, että jos luottamusmies on fyysisesti paikalla esimerkiksi erimielisyystilanteessa, jo pelkkä läsnäolo auttaa sovun ja järkevän ratkaisun löytymisessä.

 

Luottamusmiehen tehtävää Pirinen pitää kiinnostavana ja avartavana, mutta mieltä painaa huoli opettajien työssäjaksamisesta.

– Työhyvinvointi on joutunut todella koetukselle. Syy ei ole työnantajan vaan johtuu ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksista. Koulutuksen rahoitus tulisi turvata paremmin.

Pirisen mukaan Luovissa työskenneltiin kuutisen vuotta sitten vielä 32–35 viikkotuntia. 8 opiskelijan ryhmässä oli opettaja ja ohjaaja. Opettaja ja ohjaaja ryhmissä on edelleen, mutta tunteja on 28 ja opiskelijoita 12–17.

– Joudumme tavoittelemaan entistä parempaa tulosta puolitoistakertaiseksi kasvaneella opiskelijajoukolla yhtä viikkotyöpäivää lyhyemmässä ajassa.

 

Pirinen opettaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualaa Liperissä. Luottamusmiehenä hän auttaa erityisesti Itä-Suomen luovilaisia, mutta opettajat eri toimipisteistä voivat ottaa yhteyttä kehen tahansa oppilaitoksen neljästä OAJ:n luottamusmiehestä.

Luovin opettajien työehdoista sovitaan yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa. OAJ neuvottelee Luovia ja muita yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia sekä ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevista työehdoista Sivistystyönantajien kanssa.

Nykyiset sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun. Pääluottamusmiehellä on tiiviit keskusteluyhteydet työnantajan kanssa.

– On ehdottomasti hyödyksi, että pystymme keskustelemaan syvällisesti ja pohjustamaan yhdessä tulevia tilanteita, Tiina Pirinen sanoo.