Luottamusmies puhelinsoiton päässä

Luottamusmiehen palvelut ovat matalan kynnyksen jäsenetu, jota kannattaa käyttää, Nokian opettajien pääluottamusmies Liisa Kurikka sanoo.

Kun työelämän pulmaa puntaroiva opettaja soittaa luottamusmiehelleen, voi syntyä tilanne, jossa moni voittaa.

Yhteydenottojen avulla luottamusmies saa selville, mikä kouluissa tai päiväkodeissa askarruttaa.

– Kun yksi kysyy, vastaus voi auttaa monia muitakin. Minun on hyvä tietää, millaiset asiat ovat pinnalla. Jos asia toistuu, voin tiedottaa siitä kaikille, Nokian pääluottamusmies Liisa Kurikka sanoo.

Hän edustaa kaupungin koulujen ja päiväkotien opettajia Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon pääluottamusmiehenä.

 

Luottamusmies on jäsenetu, jota kannattaa käyttää ujostelematta.

Luottamusmies tuntee oman paikkakuntansa olosuhteet. Tarvittaessa hän hoitaa asiaa ottamalla yhteyttä esimerkiksi henkilöstöhallintoon, sivistyspuolen virkamiehiin tai OAJ:n toimistoon.

Paikallisten tilanteiden lisäksi luottis tuntee etenkin virka- ja työehtosopimuksen. Tyypillisesti jäsenten kanssa ratkottavat pulmat liittyvät palkkaan tai työaikaan, Kurikka kertoo. Myös virkavapaasta tai yhteissuunnitteluajasta kysytään toistuvasti.

Kurikan mukaan nuoret opettajat ovat ilahduttavan aktiivisia keskustelemaan omista ja yhteisistä asioista.

– Usein he pystyvät myös itse jonkin verran selvittämään asioitaan. Silti ei kannattaisi unohtaa, että usein kaikkein nopein tapa olisi vain soittaa tai laittaa sähköpostia luottamusmiehelle.

 

Oman luottamusmiehesi löydät kirjautumalla OAJ:n jäsentietoihisi:

 

Luottamusmies apunasi

  • Luottamusmies toimii lähellä opettajia ja tuntee paikalliset säännöt, määräykset ja sopimukset sekä työpaikan olot. OAJ kouluttaa luottamusmiehiä jatkuvasti.
  • Työelämän ongelmatilanteessa keskustele ensisijaisesti esihenkilösi kanssa. Jos asia ei ratkea, ota yhteyttä luottamusmieheesi.
  • Kunnassa, kuntayhtymissä ja yliopistoissa luottamusmies edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon jäsenyhdistysten, kuten OAJ:n, jäseniä.
  • Yksityisillä työpaikoilla luottamusmies edustaa OAJ:n jäseniä.