Lukijan mielipide: Mukakielelle loppu

Arno Kotro pohti Opettaja-lehden kolumnissaan 20/20.11. selkeän kielen tarvetta ja peräänkuulutti yhteisiä kielitalkoita – ja hyvä on, että kuulutti. Tarvetta totisesti on.

Kotro ei kuitenkaan – ehkäpä tilanpuutteesta johtuen, tai kohteliaisuuttaan – käynyt juurisyiden kimppuun. Miksi mokomaa mukakieltä edes käytetään? Ketkä loputtomasta pötypuheesta hyötyvät?

 

Mitä tarkoitetaan konsulttidemokratialla? Suurin piirtein sitä, että valta liukuu valituilta vallankäyttäjiltä ulkopuolisille, maksetuille toimijoille, usein asiantuntijuuden varjolla. Tästä on kyse myös pedagogisessa mukapuheessa.

Kauppa se on, joka kannattaa. Opettaminen on kuitenkin vakavaa työtä: yhteiskunnan perusta, eikä mikään puoskareitten tivolikenttä.

Entä jos konsultilla ei olekaan vaatteita?

Onkin mahdollista, että Kotron kritisoima epämääräinen pupellus juontuu siitä, että oikeaa sanottavaa ei ole. Entä jos konsultilla ei olekaan vaatteita?

Jos me horisemme luokassa joutavia, lapset kyllä puuttuvat asiaan, tylysti. He ovatkin oman alansa asiantuntijoita, aivan kuten mekin olemme omamme.

Se ei ole tyhmä, joka pyytää, ja on selvää, että koulutustakin tarvitaan. Uudet vempaimet ja ajankohtainen lainsäädäntö on otettava haltuun – tietysti.

Mutta saattaapa olla, että työpaikalla kuin työpaikalla konsulttikalvosulkeisia suuremman hyödyn tuo raha, joka sijoitetaan vaikkapa (Kotron tekstiä soveltaen) kollegiaalis-sosiaalisen ryhmäytymisrajapinnan huokoistamisen osaamisen kehittämisen edistämisen jalkauttamiseen, eli saunailtaan.

 

Perttu Helin
(kesk.), erityisopettaja
Turku