Arno Kotron kolumni: Pannaanko talkoot pystyyn?

En pysynyt kärryillä. Esityksen piti käsitellä nuorten syrjäytymistä, mutta puhe kulki ”rajapintojen huokoistamisessa” ja ”systeemisissä yhdyspintaprosesseissa”.

Toinen asiantuntija kertoi taannoin, millainen on hyvä koulu. Siellä ”oppimisympäristöt liukuvat toistensa sisään”. Pakko tunnustaa, että mieleen tuli ennemmin aikuisviihde kuin peruskoulun oppitunti.

Olenko jossain sketsissä, mutta en vain ole hoksannut?

 

Se mitä luulin kouluksi, on innovatiivinen oppimisympäristö. Mikä joskus oli luokka, onkin oppijayhteisö. Se mitä pidin päiväkotina, on varhaiskasvatuksen toimintayksikkö.

Sitten ovat vielä nämä juus-miehet. On opettajuus ja toimijuus, on oppimisen omistajuus ja arvioinnin omistajuus. Mitä seuraavaksi? Oppiluus?

Olen osallistunut koulutukseen, jossa piti pohtia, ”mitä pedagogista syytä tai tarvetta haluaisit kehittää tai vahvistaa”. Taaskaan en tajua. Miksi tarvetta pitäisi vahvistaa? Miten syytä kehitetään?

Ja kun näen, että koulutuskuntayhtymä hakee lukiokoulutuksen tulosaluejohtajaa, jään miettimään, mihin pääsi unohtumaan erityispainopistealue.

Olenko jossain sketsissä, mutta en vain ole hoksannut?

Kökköä hallintokieltä on toki kuultu ennenkin. Aikoinaan Helsingin yliopisto luopui linja-sanasta. Olihan liian helppoa puhua vaikkapa sosiologiassa väestötieteen linjasta. Linja korvattiin sanahirviöllä suuntautumisvaihtoehto.

Nyt lukiot tulevat perässä. Kohta ei ole enää kursseja – mikä luonteva sana! – vaan ”moduuleita” ja ”opintojaksoja”.

Myös koulutuskutsut puistattavat. Jos tarkoitus on herättää opettajien kiinnostus, paras tapa ei ole meili, jossa vilisevät osaamisen arvioinnin kehittämisen edistäminen ja muut genetiivirimpsut. Entä kuinka moni innostuu osaamisprosessimuutoksen jalkauttamisesta? Vai oliko se muutosprosessiosaaminen?

Ihan sama.

Nyt tarvitaan kielitalkoot, kaikki mukaan! Ei hyväksytä kökkökieltä ja sanotaan rohkeasti väliin: ”Anteeksi, mutta nyt en ihan ymmärrä.”

 

Arno Kotro on lukion opettaja ja Opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Olenko kuin Alkon myyjä?

08.06.2023
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Vaihdetaan murhat!

20.10.2022
Kolumnit ja Pakinat

Arno Kotro: Tehdäänkö lupaus?

02.06.2022