Kuntavaalit: Menestyvä kunta tykkää yhteistyöstä naapurin kanssa

Juttusarja avaa OAJ:n viisi kuntavaalitavoitetta. Tavoite 3: Menestyvä kunta hyödyntää osaamisen ammattilaisia ja ottaa huomioon ympäristön muutokset.

Hyvin toimiva kunta on avoin toisten kuntien kanssa tehtävälle yhteistyölle, sillä voimat yhdistämällä saadaan usein aikaan enemmän kuin yksin tekemällä.

Kuntien yhdessä järjestämät kasvatus- ja koulutuspalvelut turvaavat laadukkaan varhaiskasvatuksen ja opetuksen kaikille kuntalaisille asuinpaikkakunnasta riippumatta.

Aktiivinen yhteistyö myös mahdollistaa kelpoisten opettajien saatavuuden ja täydennyskoulutuksen järjestämisen. Oppilaitosten välinen kumppanuus lisää kunnan elinvoimaa ja edistää uusia innovaatioita.

OAJ:n koulutuspolitiikan päällikön Jaakko Salon mukaan menestyvä kunta rakentaa kestävää tulevaisuutta hyödyntämällä osaamisen ammattilaisia ja ottamalla huomioon ympäristön muutokset ja paikalliset erityispiirteet.

− Kunnan sisällä tiivis vuoropuhelu ja yhteistyö henkilöstön ja työnantajan välillä luo luottamusta, oli sitten kyse koulutuksen kehittämissuunnitelmista, koulurakentamisesta tai vaikkapa poikkeusolojen opetusjärjestelyistä.

Salo muistuttaa, että kunta, jossa henkilöstö ja työnantaja tekevät hyvää yhteistyötä, on innostava ja houkutteleva työnantaja. Sellaisen kunnan palvelukseen opettajat hakeutuvat ja siellä he haluavat aktiivisesti kehittää toimintaansa.

Yhteistyö myös mahdollistaa laadukkaat koulutuspalvelut kunnissa, joissa ikäluokat ovat pieniä.

 

 

 

Kaakonkulmalla yhteisiä opettajia

Kaakonkulman kunnat Virolahti ja Miehikkälä ovat jo pitkään järjestäneet yhteisvoimin yläkoulujen ja lukion opetuksen.

Kymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevissa kunnissa työnjako on sellainen, että 3 300 asukkaan Virolahti tuottaa oppilaitosten opetuspalvelut, 1 700 asukkaan Miehikkälä vastaa ruokapalveluista. Kuraattori ja terveydenhoitaja ovat molempien kuntien palkkalistoilla.

Kymmenkunta opettajaa opettaa sekä Virolahdella että Miehikkälässä. Virolahden yläasteen, Miehikkälän koulun ja Virolahden lukion yhteinen rehtori Jukka Taipale pitää järjestelyä toimivana.

− Kaikki voittavat: koulut saavat päteviä opettajia ja oppilaille on tarjolla laadukasta opetusta muun muassa harvinaisissa kielissä kuten espanjassa ja ranskassa, Taipale kiittää.