Yhdentoista vuoden löylyt – Tero Hannilalle jokainen päivä on saunapäivä

Lukion opinto-ohjaaja Tero Hannila on käynyt saunassa päivittäin yli yhdentoista vuoden ajan. Sauna määrittelee elämän rytmin, eikä Tero hangoittele vastaan.

Välitunnilla helsinkiläisen Maunulan yhteiskoulun käytävillä piisaa väkeä.

Aulaan vastaan saapuneen opintoohjaaja Tero Hannilan kuitenkin tunnistaa. Varsinkin, kun on lukenut taustaksi pari kuvallista lehtijuttua ”Sauna-Terosta”.

Hoikka viisikymppinen mies ohjaa tulijan tungoksen läpi työhuoneeseensa. Sen seinälle on kiinnitetty Saunaruhtinaan diplomi ja Terosta kertova, sauna-aiheinen artikkeli. Ysiluokan poikien nikkaroima saunan pienoismalli on päätynyt kunniapaikalle huoneen sivupöydälle.

Sauna-Teron maine on siis kiirinyt. Kotiseudulla Kokkolassa, jossa Tero viettää käytännössä kaikki viikonloppunsa ja vapaansa, ohi ajavista autoistakin hänelle saatetaan tööttäillä ja tervehtiä.

– Se on sellaista positiivista huomiota, kun kävelen saunahattu päässäni joko saunaan tai sieltä pois.

 

Haastattelupäivä on Terolle sauna-päivä numero 4 214. Siis peräjälkeen. Hän on toisin sanoen käynyt saunassa yli yksitoista vuotta päivittäin, joskus kahdestikin päivässä.

Virallinen tilasto eli Teron saunomisestaan pitämä päiväkirja alkaa vuoden 2008 heinäkuulta. Oikeastaan saunamaraton on jatkunut vieläkin pidempään, mutta aiemmin saunakirjanpito katkesi tyypillisesti kesän lomamatkoihin.

– Mutta vuonna 2008 lopetimme vaimoni kanssa ulkomaanmatkailun. Sanotaanko näin, että en pidä lentämisestä yhtään. Sen sijaan pidän vaeltamisesta ja kalastamisesta.

Nykyisin pariskunta lomailee kesäisin Kilpisjärvellä.

– Kun sinne lähtee päivällä Kokkolasta, ehtii illaksi saunaan.

 

 

Kolme vuotta sitten Tero päätti luopua myös paljon käyttämästään autosta. Kotiin Kokkolaan Tero kulkee junalla. Muuten hän kävelee.

– Siinä ajattelin maapalloamme Tellusta, mutta auto aiheutti minulle myös stressiä. Aina siihen oli joku vika tulossa. Ilman autoa elämänlaatuni on parantunut, ja varsinkin Helsingissä ja asuinpaikkakunnallani Tuusulassa pärjää ilman autoa helposti.

Reilun parin vuoden ajan Tero on kävellyt kaikki matkat, jotka minkään järjen mukaan ovat käveltävissä.

Vuonna 2018 kävelykilometrejä tuli 5 500, minkä jälkeen Tero sanoo lisänneensä tahtia ja kävelleensä viime vuonna peräti 6 600 kilometriä.

Näin ollen Tero on kävellyt keskimäärin 18 kilometriä päivässä, kahden vuoden ajan.

Alkaa kuulostaa siltä, että tärkeintä ei ole päämäärä, vaan saunominen ja käveleminen.

– Ehkä, mutta toisaalta olen hyvin päämäärätietoinen!

Viime vuoden alussa hän katsoi karttaa ja päätti, että kävelisi vuodessa saman matkan kuin Kokkolasta on Siperian Irkutskiin.

– Pidin tavoitteen mielessäni, ja vaikka olinkin kestämisen äärirajoilla, tavoite täyttyi komeasti.

 

Päämäärien parissa Tero Hannila myös työskentelee, kun opon työsarkana ovat nuorten tulevaisuuden suunnitelmat. Kohtaamiset nuorten kanssa tuottavat hänelle ”tavattomasti iloa”.

Vastavuoroisesti Tero haluaisi pystyä avaamaan nuorille uusia mahdollisuuksien ikkunoita.

– Se toivon pilke, joka nuoressa herää hänen huomatessaan, että jokin asia onkin toisin kuin hän ehkä kuvitteli, Tero kuvaa tähtihetkiään opettajana.

Arkisempiakin puheenaiheita opiskelijoiden kanssa on. Kuten saunominen.

– Totta kai suosittelen saunomista. Nuorilla on pitkiä päiviä, kiireitä ja muutakin kuormaa, joita tutkimuksissa on tuotu esille. Sauna voi rentouttaa ja tuoda hyvän unen.

 

Tero Hannila

  • 55-vuotias opinto-ohjaaja Maunulan yhteiskoulun lukiossa Helsingissä.
  • Asuu työviikot Tuusulassa ja muun ajan lapsuuden kotitalossaan Kokkolassa.
  • Kuuntelee saunassa mielellään radiosta musiikkiohjelmia ja urheilulähetyksiä.