Kulttuurikulma: Rajan yli kirjastoon

Musiikki, elokuvat ja kirjat. Niiden avulla kieltenopettaja Monika Saapunki tuo Venäjän ja Ruotsin kulttuurit lähemmäs oppilaitaan.

Monika Saapunki vie joskus opiskelijoitaan rajan yli Ruotsiin Haaparannan kirjastoon. Se on vain kivenheiton päässä Tornion yhteislyseon lukiosta, jossa hän opettaa.

– Opiskelijat saavat kirjastossa tutustua ruotsalaiskirjailijoihin ja heidän teoksiinsa – ja sukeltaa samalla kulttuuriin.

Monika ja opiskelijat käyvät myös Tornion Pohjola-Nordenin tarjoamissa elokuvanäytöksissä Tornion Aineen taidemuseossa.

Uusia opetus- ja kulttuurituulia Monika löysi Hanasaaren kulttuurikeskuksen järjestämiltä ruotsinopettajien koulutuspäiviltä.

Hän opettaa lisäksi venäjää ja käyttää kieltenopetuksessa musiikkia.

– Haluan tutustuttaa opiskelijat venäläiseen musiikkiin mahdollisimman laajasti – Miljoonasta ruususta nykyräppiin.

Venäjän Facebook-ryhmälleen Monika kaivaa netistä lyhyitä venäjänkielisiä pätkiä tuntien kevennyksiksi. Suunnitteilla on kevätretki Pietariin.

– Opiskelumotivaatio löytyy varmaan kulttuurista. Opiskelijat haluavat mennä Eremitaasiin ja Venäläisen taiteen museoon.

Budjettiin mahtuu ehkä konsertti tai baletti.

Monika on ahkera ja kaikkiruokainen lukija.

– Luen eniten ruotsiksi, kaunokirjallisuutta, historiaa ja elämänkertoja.

Monika Saapungin vinkit

Tästä opin
Ruotsin tunti alkaa usein niin, että katsomme netistä Ruotsin television Nyheter på lätt svenska. Lyhyiden uutisten toimittajat puhuvat hyvin selkeää rikssvenskaa. Opiskelijat voivat peilata Suomen tapahtumia Ruotsiin. Uutiset muistuttavat toivottavasti heitä siitä, etteivät he opiskele vain koulua varten. Samoilla nettisivuilla on opetukseen sopivia lyhytelokuvia ja dokumentteja. Hyvä sivusto on myös Hanasaaren kulttuurikeskuksen koordinoima svenskanu.fi. Välillä soitan tunnin alussa Ruotsin radiokanavilta kappaleen, jota Ruotsissa juuri silloin kuunnellaan.

Tähän haluan tarttua
Olen ollut vasta vähän aikaa lukion opettaja ja pohdin paljon oppilaiden motivoimista. Vaikka Tornio on Ruotsin rajalla, täälläkin on motivaatio-ongelmia ruotsin opiskelussa. Viime työpaikassani Ruotsin Övertårneossa opetin maahanmuuttajia, jotka olivat todella innostuneita. Sitä intoa haluaisin välittää lukiossa. Keväällä ilmestyvä kirja lupaa paneutua motivaatioon monesta näkökulmasta. Toivon löytäväni siitä kipinää opiskelijoiden innostamiseen.
Katariina Salmela-Aro (toim.): Motivaatio ja oppiminen. PS-Kustannus 2018.

Tästä innostun
Venäjänopettajana kaikki Venäjään liittyvä kiinnostaa. Mitä Venäjästä tulee mieleen? Joutsenlampi tietysti. Olen nähnyt sen ja monia muita baletteja Pietarissa ja Moskovassa. Tanssin kauneus ja musiikki herkistävät. Pietarilainen balettiseurue tuo maaliskuussa Joutsenlammen Helsinkiin, ja menen katsomaan sitä nuoremman tyttäreni kanssa. Rovaniemellä puolestaan nähdään balettia Kansallisbaletin vierailulla Lappia-talossa 10. maaliskuuta.
St Petersburg Ballet Theatren Joutsenlampi Finlandia-talossa 6. ja 7.3.2018.

Kuka

Monika Saapunki

  • Tornion yhteislyseon lukion ruotsin ja venäjän opettaja.

  • Asuu perheineen Ruotsin Haaparannassa.