Ope suosittelee: Unioppia opettajille

Tästä opin
Luokassani on ympäristöopissa meneillään terveysjakso, ja olemme käsitelleet unen merkitystä. Kuuntelen paljon äänikirjoja ja kuuntelin iltakirjana, välillä nukahdellen, Berkeleyn yliopiston neurotieteen ja psykologian professorin tietokirjan unesta. Teos käsittelee laajasti uusinta unitutkimusta, unen terveysvaikutuksia ja toisaalta unen puutteesta johtuvia terveys- ja onnettomuusriskejä. Kirjaa voi suositella opettajille. Opettajillahan on paljon stressiä ja stressi voi aiheuttaa uniongelmia.
Matthew Walker: Miksi nukumme – Unen voima. Suom. Heikki Eskelinen. Tammi 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Ruotsalaisteini Greta Thunbergin äidin ja koko perheen yhdessä julkaisema kirja kuvailee Gretan sairastumista syömishäiriöön. Greta alkoi toipua, kun perhe muutti elämäntapojaan ja alkoi etsiä keinoja toimia ilmastonmuutosta vastaan. Greta on saanut aikaan paljon hyvää kuten maailmanlaajuiset koululaisten ilmastolakot. Kirja kiinnostaa myös, koska Gretalla on Aspergerin oireyhtymä ja minulla on ollut aiemmin oppilaana asperger-lapsi.
Malena Ernman et al.: Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä. Suom. Raija Rintamäki. Tammi 2019.

 

Tästä innostun
Olen nähnyt monia musikaaleja New Yorkissa ja Lontoossa, ja Helsingin kaupunginteatterin musikaali Pieni merenneito todella kestää vertailun. Se on tavattoman hienosti tehty ja sen valmistaminen on vaatinut valtavasti työtä.
Kaikki on kaunista, tanssi, laulu, vaatteet, valaistus, muu tekniikka ja puvut. Musikaalina toteutettu H. C. Andersenin satu sopii lapsille ja aikuisille.
Musikaali Pieni merenneito Helsingin kaupunginteatterissa.

 

Vinkit antoi Liperin Salokylän koulun johtaja ja kolmos-nelos-yhdysluokan opettaja Jaana Minkkinen Joensuusta. Häntä inspiroi erityisesti jazz ja klassinen musiikki.