Ope suosittelee: Transmyyttien purkua ja elämyksiä uudesta taidemuseosta

 

Tästä opin

Opettajana on tiedettävä todella monista asioista. En halua olla se, joka lisää transnuorten tuskaa. On hienoa, että transihmisyydelle on nyt sanoja. Transtaustaisen toimittajan kirjassa on kaikille, myös meille opettajille, käytännön ohjeita, kuten “Älä tee tällaisia kysymyksiä”. Kirjoittaja kertoo teoksessaan omista kokemuksistaan ja on haastatellut siihen transtaustaisia sekä asiantuntijoita.

 

Mona Bling: 23 transmyyttiä.
Totta ja tarua transihmisistä.
Into 2022.

 


 

Tähän haluan tarttua

Luen paljon suomalaisten naiskirjailijoiden teoksia. Kuka niitä lukisi, ellei suomalainen nainen ja äidinkielenopettaja? Usein kuuntelen äänikirjoja, koska ne sopivat päivittäiseen työmatkaani bussilla. Oppilaille suosittelen kuitenkin mieluummin painettujen kirjojen lukemista. Tämän kirjan päähenkilö on keski-ikäinen nainen, joka käyttäytyy huonosti ja tekee typeriä asioita. On hienoa, että päähenkilö on hauska.

 

Kaisa Pylkkänen: Räjähdysvaara.
Tammi 2023.

 


 

Tästä innostun

Kun naapurikorttelissa avautuu uusi taidemuseo, siitä ei voi olla innostumatta. Taiteen talo meren äärellä on mielestäni todella hieno, siinä on hieman wau-arkkitehtuurin ilmettä. Yksi avajaisnäyttelyistä esittelee ilmastotaidetta. Rakennusvaiheesta on kerrottu kiinnostava yksityiskohta: rakennuksen tieltä oli kaadettava vanha tammi ja saarni, ja niiden puusta tehtiin museoon kalusteita.

 

Taidemuseo Chappe Tammisaaressa.
Avajaisnäyttelyt 3.9. saakka.

 


 

Vinkit antoi Karjaan yhteiskoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Elina Harjunpää Tammisaaresta. Vimmaisena neulojana ja Kalevalan arvostajana häntä inspiroi Jenna Kostetin Kalevalaan perustuva neuleohjekirja Neulottu Kalevala.