Ope suosittelee: Runoilusta virtaa kieleen ja mieleen

Tästä opin
Koulukiusaajan moniongelmaisesta perheestä sekä ystävyydestä kertova rikosromaani Verivelka yllätti ja koukutti ahmimaan sen hetkessä. Kirjailijan yhteiskunnallinen tarkkanäköisyys tuo juoneen syvyyttä ja eettistä pohdintaa. Moniulotteiset henkilöhahmot tuovat mieleen Matti Yrjänä Joensuun mahtavat Harjunpää-kirjat. Uuden rikossarjan aloituksella on silti vahva oma ääni. Verivelka on koskettava ja ajankohtainen. Valitettavasti tuntuu, että kiusaaminen on kuin nurmikko, jota on jatkuvasti leikattava.
Arttu Tuominen: Verivelka. WSOY 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Turkka Hautalan toimittama Metsän kuiske ja Jenni Haukion kokoama Katso pohjoista taivasta ovat hienoja suomalaisen runouden antologioita. Mutta juuri nyt luen innostuneena Pauliina Haasjoen ekokriittistä runoteosta Promessa. Runot aineen ja energian kiertokulusta ovat eräänlaista eliöiden marssia. Maailmankaikkeus runojen mittakaavana viehättää. Filosofiseen pohdintaan houkuttelevia runoja voisi hyödyntää monialaisesti ainakin ympäristötiedon, kuvataiteen, suomen kielen ja kirjallisuuden opetuksessa.
Pauliina Haasjoki: Promessa. Otava 2019.

 

Tästä innostun
Runomatkaopas sai alkunsa, kun etsin aineistoa runouden opettamiseen oppilailleni. Kirjoitin sen kolmen muun sanataiteen ammattilaisen kanssa, kun ajatuksemme sattumalta kohtasivat. Haluamme murtaa ennakkoluuloja ja kannustaa runoiluun. Runoushan on sanoilla leikittelyä, ihmetyksen kieltä. Kirja koostuu harjoituksista ja työpajoista. On ollut palkitsevaa havaita runoilun innostavan oppilaita. Runojen kirjoittamisesta, lukemisesta ja esittämisestä voi nauttia jokainen.
Pirkko Ilmanen, Riika Kotka, Elina Pulli ja Johanna Venho: Runomatkaopas. Aviador 2019.

 

Vinkit antoi draamakasvatuksesta ja sanataiteesta innostunut Espoon Lintulaakson kolmannen luokan opettaja Riika Kotka. Häntä inspiroi sanojen kanssa leikittely oppilaiden kanssa. Erityisen mieluisaa on runoilu hänen O.R. Helle-Kotkan nimellä perustamassaan runoilijakollektiivi Runosvengissä.