Mun juttu: Moukarinheittäjä maailman huipulta

Kokista erityisopettajaksi ja jalkapalloharrastuksesta moukarinheittoon. Satu Lehtosen ammattivalinnan ja harrastusten tiet eivät olleet suoraviivaisia.

Oli vuosi 2017, kun Satu Lehtonen alkoi yleisurheilijaksi. Tuolloin moukari lensi noin 23 metriä. Kuluvana vuonna Lehtonen heitti kolmekiloisen moukarin jo 49,68 metriin.

Koulutuskeskus Salpauksen erityisopettajan heitto on 50–54- vuotiaiden naisten suomenennätys ja tämän vuoden sarjan kärkitulos maailmassa.

 

Nuorena Lehtonen pelasi jalkapalloa naisten SM-sarjassa, mutta urheilu jäi, kun hän ahersi opinnoissa ja työelämässä.

Salpauksessa kollegat houkuttelivat Lehtosen ensin salibandyjoukkueeseen, sitten 2016 opetushenkilöstön yleisurheilun suomenmestaruuskisoihin. Kun Lehtonen menestyi, hän meni entisten nuorten yleisurheilukouluun, jota Lahti Sport järjestää.

Hyvässä seurassa Lehtonen innostui lisää.

– Olen luontaisesti vahva, joten luulin, että painonheitto on lajini. Raskas seitsemänkiloinen paino on helppo hallita.

Valmentaja Esa Paasosen oli kuitenkin eri mieltä ja sanoi moukarinheiton olevan Lehtosen laji.

 

Jos tie moukarinheittäjäksi ei ollut se perinteisin, ei sitä ollut Lehtosen tie opettajaksikaan.

Lukion jälkeen hän valmistui ammattikoulussa kokiksi ja alkoi kokata henkilöstöravintolassa. Työn ohessa hän opiskeli hotelli- ja ravintola-alan esihenkilöksi.

Ammattikoulun opettaja sanoi, että Lehtosesta tulisi hyvä opettaja.

– Se taisi jäädä takaraivoon, vaikka en silloin siihen suuntaan ponnistellut.

 

Esihenkilötutkinnon jälkeen Lehtonen valmistui myös ammatilliseksi opettajaksi. Hän päätyi kuitenkin luokanopettajaksi, koska ammatillisen opettajan töitä ei ollut tarjolla.

Lehtonen opetti alakoululaisia seitsemän vuotta. Alakouluvuosina hän myös opiskeli ammattikorkeakoulussa restonomiksi.

Salpauksessa Lehtonen toimi reilut seitsemän vuotta kokkiopettajana ja pari vuotta myös erityisopetuksesta vastaavana, kunnes siirtyi kokonaan erityisopettajaksi.

Opintie jatkui ammatilliseen erityisopettajakoulutukseen ja yliopistossa erityisopettajaopintoihin.

Kuten listasta näkee, Lehtonen tykkää työnteosta ja opiskelusta. Jopa niin paljon, että päätyön ja opiskelun ohessa hän on tehnyt toista työtä elokuvateatterissa muun muassa elokuvakoneenkäyttäjänä.

 

Fyysinen voima auttaa jaksamaan opettajan työssä, Lehtonen kertoo.

Hän muistelee, että moukarissa ensimmäinen pyörähdys ei tuntunut onnistuvan millään. Kun se lopulta onnistui, toinen ja kolmas pyörähdys menivät itsestään. Ja kerran opittu taito pysyi.

Kesäisin Lehtonen treenaa jopa 8–10 kertaa viikossa. Lokakuu oli palautteluaikaa, mutta marraskuussa heitto- ja punttitreenit taas jatkuvat.

Talvella viikkotreenejä on viisi tai kuusi plus hieronnat – jotka eivät suinkaan ole lepoa.

 

Ensi vuonna Satu Lehtonen tavoittelee moukarikultaa niin helmikuussa Portugalin EM-hallikilpailuista kuin heinäkuussa yleisurheilun MM-kilpailuista Tampereelta. Nämä ovat yli 35-vuotiaiden yleisurheilijoiden arvokisoja.

Lehtonen osallistuu Tampereella moukarinheiton lisäksi ainakin painon- ja kiekonheittoihin, kuulantyöntöön ja heittoviisiotteluun, jossa viskotaan moukaria, painoa, kuulaa, kiekkoa ja keihästä.

Salpauksen opettajat seuraavat kollegansa kisaamista. Nähtäväksi jää kuinka monet mitalikahvit he pääsevät ensi vuonna Lehtoselle tarjoamaan.

 

Satu Lehtonen

  • Koulutuskeskus Salpauksen Heinolan kampuksen erityis- ja luotsiopettaja.
  • Tutkinnot: ylioppilas, kokki, hotelli- ja ravintola-alan esihenkilö, ammatillinen opettaja, restonomi, ammatillinen erityisopettaja ja laaja-alainen erityisopettaja.
  • EM-pronssi sekä moukarin- että painonheitosta Venetsiassa 2019.