Mun juttu: Leijonien laumanjohtaja opastaa luonnon saloihin

Oululaisen Maija Metson mukaan parasta partiossa on yhteisöllisyys. Kokemus pienten partiolaisten ohjaamisesta hyödyttää Maijaa myös hänen työssään yläkoulun opettajana.

Maija Metson partioura alkoi melkoisella tulikokeella. Hän löysi itsensä 16-vuotiaana oululaisen partiolippukunta Pohjan Veikkojen hiihtovaellukselta Saariselältä. Talvivaelluksella hiihdettiin tuntureissa ja yövyttiin vaellusteltoissa.

– Hiihtokokemukseni oli rajoittunut siihen saakka koulun liikuntatunneille, Lumijoen peruskoulussa matematiikan ja tietotekniikan opettajana työskentelevä Maija naurahtaa.

Harrastus sai alkunsa, kun Maisa-ystävä kertoi koulumatkoilla hauskoista partioreissuista. Sitten Maisa houkutteli Maijan mukaan.

Vaelluksen seurauksena partiokärpänen puri. Seuraavana kesänä Maija löysi itsensä kokin hommista kesäleiriltä, syksyllä laumanjohtajan tuolilta.

Nyt harrastus on jatkunut yli 30 vuotta.

 

Partion kasvatustavoitteissa on listattu neljä näkökulmaa, joita ovat suhde itseen, toisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön.

– Suhde ympäristöön tarkoittaa sitä, että partiolainen osaa liikkua ja toimia metsässä, tuntureilla ja merellä, Maija avaa.

Partiolainen kunnioittaa ja tuntee luontoa ja viihtyy siellä. Hän on kiinnostunut ympäristönsä hyvinvoinnista, siisteydestä ja viihtyisyydestä.

Maija toimii laumanjohtajana 7–9-vuotiaiden Leijonat-laumassa ja on Pohjanmaan partiolaisten ikäkausikoulutusjaoston puheenjohtaja.

Partiossa aloittelijat pääsevät heti harjoittelemaan luonnossa liikkumista ja oppivat, että roskata ei saa.

– Saan virtaa opettajuuteeni lasten energiasta. He lähtevät helpolla mukaan tekemiseen, innostuvat eivätkä kyseenalaista sanomaani, Maija naurahtaa.

Lasten kanssa toimiminen tukee ryhmänhallintataitoja myös päivätyössä yläkoululaisten kanssa.

Maija kertoo haluavansa opettaa oppilailleen oman ajattelun tärkeyttä.

– Olen saanut partiossa vastuuta jo nuorena ja tahdon antaa vastuuta myös oppilailleni heidän omasta oppimisestaan.

Partiossa pääsee käyttämään johtamistaitoja. Maija toimi Finnjamboree Roihun Metsälaakson mestarina vuonna 2016.

– Metsälaaksossa kävi päivittäin jopa tuhat 12–14-vuotiasta nuorta. Tehtävässä riitti organisointia – kuten opettajankin työssä.

Maijan hauskin partiomuisto liittyy Roihuun. Hänellä oli mukanaan omat, tuolloin alakouluikäiset lapsensa. Leiri kesti kaksi viikkoa, ja lapset pääsivät ensi kertaa telttaan nukkumaan.

Lasten kuljettaminen maitokärryillä oli leirillä erikseen kielletty. Leirijuhlan eli Keskiäisten aikaan Maija kuitenkin pakkasi väsyneet lapsensa kärryyn ja lähti viemään näitä iltapesulle.

– Ajattelin, ettei kukaan huomaa. Mutta juhlan alussa olikin suora lähetys leirin pääsuoralta, jossa minä pukkasin lapsiani maitokärryissä – 17 000 silmäparin alla, muistelee Maija nauraen.

 

Korona-aika on näkynyt partioharrastuksessa siten, että kokoukset on järjestetty pääsääntöisesti ulkona.

– Oulun alueella alle 12-vuotiaat ovat onneksi saaneet kokoontua koko talven. Huonolla kelillä olemme pitäneet etäkokouksia Teamsissa, Maija Metso sanoo

Kun kysyn Maijalta parasta asiaa partiossa, hän vastaa empimättä yhteisöllisyys.

– Kun kohtaan partiolaisen, tulemme juttuun, koska partiolaisten arvot ja päämäärät ovat yhteisiä. Minusta on hienoa se, että partiolainen tekee, mitä lupaa. Se antaa minulle uskoa ihmiskunnan hyvyyteen.

Maija haluaa tarjota samaa aitoutta ja rehellisyyttä myös opettajana. Hän saa onnistumisen kokemuksia siitä, kun oppilas saa oman ajattelunsa kautta ilmaa siipiensä alle ja alkaa pärjätä.

– Se antaa vahvistusta sille, että haluan pysyä työssäni.

 

Maija Metso

  • Yläkoulun matematiikan ja tietotekniikan opettaja Lumijoen peruskoulussa.
  • Leijonat-lauman laumanjohtaja partiolippukunta Pohjan Veikoissa Oulussa sekä Pohjanmaan partiolaisten ikäkausikoulutusjaoston puheenjohtaja.