Kulttuurikulmassa sarjiksia ja zeppeliinejä

Janne Kankainen annostelee oppilaille keksintöjen historiaa.

Kun vain on tilaisuus, Janne Kankainen ujuttaa historian opetukseen sarjakuvia.

– Amerikan historian tunneilla tutkimme vaikkapa Lucky Luke -sarjisten stereotypioita intiaaneista.

Suomen 1800-luvun historiaa käsiteltäessä hän esittelee Sotkamon Tenetin yläkoulun seiskoilleen Turmiolan Tommia, tiettävästi Suomen ensimmäistä sarjakuvaa.

– Julkaisun taustalla oli sivistyneistöä J. W. Snellmanista Elias Lönnrotiin.

Kiinan historiaan kuuluvat olennaisesti tiede ja keksinnöt.

– Seiskojen jokavuotinen syventävä ilmailuteema alkaa kiinalaisista leijoista, jotka olivat todellisia taideteoksia. Niistä ja da Vincin keksinnöistä etenemme zeppeliineihin ja lentokoneisiin.

Mustan vyön judoka Janne muistuttaa oppilaitaan siitä, että kamppailulajit kuten judo näkyvät Japanin vanhassa kulttuurissa.

Kasit ovat perehtyneet hänen kanssaan taidetestaajina Ateneumissa Suomen taiteen ikonisiin maalauksiin.

Janne valmentaa suunnistajia, ja hänelle suunnistus jos mikä on kulttuuria.

– Sen ydintä on päästä luontoon. Samalla se on älyllistä ongelmanratkaisua, kolmiulotteista hahmottamista ja fyysisesti rankkaa liikuntaa.

Janne Kankaisen vinkit

Tästä opin
Meillä on ollut koulutuksia toiminnallista menetelmistä, ja Sotkamo on eturivissä koulupäivien liikunnallistamisessa. Tässä kirjassa on hauskoja teemoja, ei pelkästään liikkumisesta, vaan myös ryhmäytymisestä. Olen saanut ideoita siihen, miten oppilaat voivat esimerkiksi tarkastaa ryhmissä kotitehtäviä ja kysellä toisiltaan läksyjä. Kirjassa on myös hyviä rastitehtäviä. Kirjan nimeen voisi lisätä: ja silmät irti puhelimesta!
Sari Salo: Peppu irti penkistä! PS-kustannus 2017.

Tähän haluan tarttua
Urheiluhistoria kiinnostaa minua, ja kaseillani on joka syksy urheiluhistorian teemajakso alkaen 1920–30-lukujen Suomesta. Esittelen Youtubesta Pertti Karppisen soutuvideoita, Lasse Virénin juoksua ja muita olympiavoittoja. Oppilaille nuo nimet ovat Paavo Nurmen aikaista historiaa. Viime syksynä ilmestyneeseen kuvateokseen on koottu tarinoita urheilulegendoistamme, Hannes Kolehmaisesta ja Siiri Rantasesta Kimi Räikköseen ja Jari Litmaseen.
Markku Siukonen ja Vesa Tikander: 100-vuotiaan Suomen urheilusankareita. Minerva 2017.

Tästä innostun
Olen saanut tästä kirjasta paljon uutta tietoa natsi-Saksan romahduksesta ja Hitlerin ja Kolmannen valtakunnan viimeisistä vaiheista. Kirja kertoo, kuinka Saksan sukellusvenelaivaston komentajasta Karl Dönitzistä tuli hetkeksi maan johtaja Hitlerin kuoltua. Dönitz ei koskaan kuulunut natsipuolueeseen. Saksa antautui hänen johdollaan, ja liittoutuneetkin arvostivat hänen neuvottelutaitojaan. Hänet tuomittiin Nürnbergin oikeudenkäynnissä vankeuteen.
Barry Turner: Karl Dönitz ja Kolmannen valtakunnan viimeiset päivät. Suom. Jere Saarainen. Minerva 2016.

Kuka

Janne Kankainen

  • Sotkamon Tenetin yläkoulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori.
  • Judoka ja suunnistusvalmentaja.