Kulttuurikulma: Näyttämöllä ja tarpeistossa

Reetta Taimi päätti yhdistää käsityöharrastuksensa ja teatterin.

Tänä vuonna Reetta Taimi näyttelee jälleen kesäteatterissa kotikulmillaan Luvialla ja kaavailee osallistuvansa Tasalan Talviteatterin ensi talven musikaaliin.

Hän on ollut vuoden vapaalla harrastajateatterista. Työtä riittää peruskoulun yläluokkien äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.

Teatterissa kiehtoo niin esiintyminen kuin näytelmien valmistamisprosessi, kaikki se, mitä käydään läpi ennen ensi-iltaa.

– Etenkin Talviteatterin musikaalien harjoitusrupeama laulu- ja tanssitreeneineen on vaativa. Ensi talvena on vuorossa Sound of Music.

Käsitöitä ahkeroiva Reetta keksi yhdistää kaksi rakkauttaan, kädentaidot ja teatterin. Hän opiskeli opintovapaalla tarpeistonvalmistuksen artesaaniksi ja on nyt Talviteatterissa myös tarpeistonvalmistaja ja -hoitaja.

– Kun lavastaja tekee ison seinän, minun pitää saada tila näyttämään vaikkapa 1800-luvun salilta. Hankin tai teen kaiken: astiat, koriste-esineet, ruoat ja juomat, hän tiivistää homman.

Katsomossa Reetta tutkii tarkkaan esityksen visuaalista ilmettä. Erityiset kehut siitä saa Turun kaupunginteatterin viime kauden Taru sormusten herrasta.

Reetta Taimin vinkit

Tästä opin
Kesällä lukemani Sarah Crossanin nuortenkirja vaikutti minuun voimakkaasti ja jäi mielen sopukoihin pitkäksi aikaa. Teos on nopealukuinen ja sen kieli on kaunista, vähän kuin runoa. Kirja sopii hyvin yläkoululaisille ja lukiolaisille, mutta antaa aikuisellekin paljon ajattelemisen aihetta. Suosittelin tätä oppilaille syksyllä yhtenä vaihtoehtona, kun heidän piti valita vaikuttava kirja. Yksi kertoo siamilaisista kaksosista. He ovat tottuneet siihen, että ovat erilaisia kuin muut. He ovat eläneet aina yhdessä, mutta nyt heidän on tehtävä päätös siitä, pitäisikö heidät erottaa.
Sarah Crossan: Yksi. Suom. Kaisa Kattelus. S & S 2018.

Tähän haluan tarttua
Tutustuin Siiri Enorannan nuorten fantasiakirjoihin vuosia sitten, kun oppilaani teki yhdestä hänen teoksestaan esityksen. Tätä vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajaa en ole vielä ehtinyt lukea. Palkitseminen ilahduttaa minua erityisesti siksi, että kotimaista nuorten fantasiakirjallisuutta on vain vähän. On ollut hienoa seurata kirjailijan uraa ja hänen kehittymistään.
Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous. WSOY 2018.

Tästä innostun
Brittikirjailija Jojo Moyesin teokset luokitellaan ihmissuhde- ja viihdehömpäksi, mutta ne ovat hyvää kevyttä kirjallisuutta ja kivaa vastapainoa arkeen. Samoin suomentaja on tehnyt hyvää työtä. Viimeksi lukemani Elä rohkeasti päättää trilogian, jonka ykkösosasta Kerro minulle jotain hyvää on tehty elokuva. Moyesin kirjoissa käydään läpi kaikenlaisia tunteita. Kirjat itkettävät ja naurattavat.
Jojo Moyes: Elä rohkeasti. Suom. Heli Naski. Gummerus 2018

Kuka

Reetta Taimi

  • Porin kaupungin Noormarkun yhtenäiskoulun yläluokkien äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.
  • On myös tarpeistonvalmistuksen artesaani.
  • Asuu Luvialla.