Valmentaja tavoitteiden toteuttajana

Kun Marjukka Suihko opettaa pitkää matematiikkaa, hän etsii kullekin opiskelijalle sopivan oppimispolun. Sama pätee urheilussakin. Myös valmentajan täytyy tuntea urheilija tavoitteiden saavuttamiseksi.

Marjukka Suihko ryhtyi Tampereen Pyrinnön yleisurheiluvalmentajaksi vuonna 2005. Samaan aikaan seuran yleisurheilutreenit aloitti pieni Reetta Hurske 40 muun innokkaan lapsen joukossa.

Ensi viikolla aitajuoksija Reetta Hurske starttaa Dohan maailmanmestaruuskisoissa naisten sadan metrin aitojen alkuerissä. Häntä jo 14 vuotta valmentanut Marjukka jännittää kisaa koti-Suomessa.

 

Juuri ennen Dohan kisoja kaksikko hioi Reetan aitatekniikkaa. Kisoja edeltävien harjoitusten tarkka suunnittelu on urheilijalle myös henkisesti tärkeää, sillä onnistuneet treenit lisäävät varmuutta.

– Urheilija asettaa tavoitteet, ja minä valmentajana mietin, miten tavoitteet saavutetaan, Marjukka linjaa.

 

Pika-aidoissa tekniikka ratkaisee paljon. Pirkkalan yhteislukion rehtori ja matematiikanopettaja Marjukka näkee aitomisessa paljolti matematiikkaa ja fysiikkaa. Maallikko ei huomaa, jos juoksuasento heikkenee loppumetreillä, mutta asentovirhe laskee kovassa kisassa sijoitusta.

Aitajuoksussa mitataan muun muassa lähdön reaktioaikaa, aidalle tulon kulmia, aidan ylityskorkeutta ja askelpituuksia. Näitä ominaisuuksia kehitetään.

Urheilu ja valmentaminen ovat selvästi Marjukan intohimoja. Hän kertoo, että urheilijan lisäksi valmentajakin voi käydä läpi koko tunneskaalan ihan alhaalta aivan huipulle saakka.

Marjukan mielestä valmentaminen ja hänen työnsä lukion rehtorina tukevat toisiaan, sillä molemmissa tarvitaan paloa ja määrätietoisuutta. On edettävä kokonaisvaltaisesti, sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Toimintatavatkin ovat samoja, vaikka ympäristöt erilaisia.

– Usein valmentaja pääsee helpolla, sillä urheilija haluaa ponnistella, jotta menestyisi. Lukiossa taas motivoituneisuus vaihtelee: joku tähtää yo-kirjoituksissa läpipääsyyn, toinen kuuteen laudaturiin, Marjukka vertaa.

Ilman vastoinkäymisiä ei synny suuria voittoja. Se on fraasi, mutta Marjukan mukaan myös fakta.

Kun Reetta kärsi urheiluvammoista, valmentajan piti keskittyä urheilijan henkiseen tukemiseen. Suunnitelmallisuus ja kannustavuus olivat keskiössä. Uskoa loi sekin, kun valmentaja pysyi urheilijan rinnalla, vaikka vamma edellytti pitkää kuntoutusta.

Marjukka tapasi Reetan päivittäin fysioterapiakäynneillä. Harjoitusohjelma muutettiin fysioterapeutin ohjeistuksen mukaiseksi, ja Marjukka valvoi harjoittelua.

– Alakulossa voi velloa hetken, mutta pettymys pitää käsitellä nopeasti, Marjukka asemoi.

 

Marjukka lähtee töihin aamulla seitsemän paikkeilla ja palaa useimmiten kotiinsa Tampereelle iltaseitsemäksi, valmentamisrupeaman jälkeen. Pyrinnön yleisurheilujaoston tai huippu-urheilutiimin kokous voi venyttää kotiin pääsyn vieläkin myöhempään.

Marjukka tapaa Reettaa nykyisin yleensä kuutena päivänä viikossa. Lisäksi he viestittelevät Whats-appissa monia kertoja päivässä kaikesta, useimmin treeneistä.

– Tunnen Reetan yhtä hyvin kuin omat lapseni, Marjukka sanoo.

Marjukka on tukenut Reettaa monissa kisoissa, mutta nyt valmentaja ei lähtenyt mukaan Reetan Turkin-leirille eikä MM-kisamatkalle. Marjukka olisi joutunut pitämään yli kahden viikon palkattoman virkavapaan ja vielä syksyn yo-kirjoitusten aikana – matkatkin olisi pitänyt maksaa itse.

 

Reetta Hurske juoksee naisten sadan metrin aitojen alkuerissä yleisurheilun MM-kilpailuissa Qatarin Dohassa 5.10.2019 klo 17.15.

Marjukka Suihko

  • Pirkkalan yhteislukion rehtori ja matematiikanopettaja.
  • Valmentaa pika-aituri Reetta Hursketta ja pikajuoksija Joel Turkkaa.
  • Valittiin yläasteikäisenä Kuopion kaupungin tyttöurheilijaksi. Lajeina olivat yleisurheilu, telinevoimistelu, hiihto, luistelu ja monet pallopelit.