Opejen Erasmus on plussaa – Katainen kannustaa opettajia

Jyrki Kataisella on viesti erityisesti ammattioppilaitosten ja peruskoulun opettajille: menkää Eurooppaan vaihtoon, se on hyväksi jokaiselle.

EU-komissio pyrkii lisäämään Opettajien Erasmus-vaihdon, eli Eramus+ -ohjelman määrärahoja. Jyrki Katainen on komission varapuheenjohtaja, jonka vastuualueelle kuuluvat EU:n työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky.

– Komission ja minun oma tavoitteeni on kaksinkertaistaa Erasmus+ -rahat vuosina 2021-2025, sanoi Katainen syksyllä.

Hän osallistui virkansa puolesta EU-parlamentin täysistuntoviikolle Strasbourgissa marraskuun puolivälissä.

Katainen kannusti opettajia hakeutumaan yhä enemmän Erasmus+ -vaihtoon. Hänellä oli viesti erityisesti ammattioppilaitosten ja peruskoulun opettajille:
– Lukukausi vieraassa maassa ja sen tuoma kansainvälisyys on varmasti hyväksi jokaiselle opettajalle. Uuden oppimiseen kansainvälinen vaihto tuo hyvän lisän. Kun EU:lla on nyt rahaa, täytyy tilaisuuteen tarttua.

 

Opettajia lähtee nykyisin Erasmus plus -vaihtoon useampi tuhat vuodessa, pääosin korkea-asteelta. Komissaari Katainen haluaa tähdentää ammattioppilaitosten vaihto-ohjelmaa.

– Perus- ja ammattikoulujen opettajia voisi lähteä Suomesta ulkomaille opetusvaihtoon tai harjoitteluun nykyistä useampiakin.

Jos kielitaito arveluttaa, hänen mukaansa hyvä vaihtoehto on EU:n isot kielialueet: Britannia, Irlanti, Ranska ja Saksa.

– Opettajien ennestään korkean osaamisen tason nosto ja hyvien käytäntöjen välittäminen on merkittävää koko EU:n kehityksen kannalta, toteaa Katainen.

Komissaari Katainen pitää erityisesti esillä ammatillista koulutusta, koska se on lähennä hänen sydäntään.

– Sillä on niin suuri vaikutus nuoren elämään. Siinä on valtava ero, viettääkö nuori toisen asteen koulutuksessa 2-3 vuotta uutta oppien vai aikaa tappaen.

 

Erasmus+

EU-komission ohjelma, joka kannustaa esikoulun, peruskoulun ja toisen asteen opettajien ammatilliseen itsensä kehittämiseen.
Erasmus+:aan on osallistunut kaikkiaan 170 000 opettajaa opiskelemalla ja opettamalla ulkomailla.
Tavoitteena on, että 2025 mennessä 1,5 miljoonaa opettajaa ja muuta opetusalan henkilöä osallistuu Erasmus+:aan. Kaikkiaan EU:ssa on 6 miljoonaa opettajaa.

Moni lähti, useampi mahtuisi vielä

Suomesta lähti EU:n Erasmus plus -ohjelman kautta vuonna 2015 ulkomaille:
– 643 peruskoulunopettajaa
– 2016 korkeamman asteen opettajaa
– 249 aikuiskoulutusopettajaa
– 621 ammatillisen koulutuksen opettajaa