Euroopan unionista innostavasti

Opettajat, puhukaa nuorille Euroopan unionista ja innostakaa äänestämään eurovaaleissa, toivoo Eurooppatiedotuksen yksikönpäällikkö Ville Cantell.

Opettajan kannattaa kiinnostua eurovaaleista… koska edellisissä europarlamenttivaaleissa vain kymmenen prosenttia alle 25-vuotiasta suomalaisista äänesti. Oikean tiedon lisääminen ja nuorten kannustaminen äänioikeutensa käyttämiseen olisi tärkeää.

EU vaikuttaa Suomen koulutuspolitiikkaan… monella tavalla, esimerkiksi mahdollistamalla opiskelijavaihdon. Oleellinen saavutus on myös opintosuoritusten ja arvosanojen yhdenmukaistaminen eli ECTS-järjestelmä.

Tulevalla kaudella… iso kysymys on varmasti EU:n budjetin rahoituskehykset. Tärkeää olisi panostaminen tutkimukseen ja innovaatioon sekä koulutukseen, jossa varhaiskasvatus ja elinikäinen oppiminen ovat Suomen näkökulmasta tärkeitä.

Oppilaille EU:sta kannattaa puhua… konkretian kautta, eli miten unioni vaikuttaa nuorten elämään. Monet itsestään selviltä tuntuvat asiat, kuten yhteinen valuutta, mahdollisuus matkustella sekä opiskella ja työskennellä toisessa EU-maassa, ovat kaikki unionin ansiota.

Jokaisen peruskoulunsa päättävän… pitäisi tietää perusasiat EU:n historiasta ja toiminnasta. Unioni on rauhanprojekti, jonka ansiosta elämme pisintä aikaa historiassa ilman sotaa kahden jäsenvaltion välillä.

Apua EU-aiheiden käsittelyyn… saa Eurooppatiedotuksesta. Kaikkia aineistojamme voi tilata ilmaiseksi, ja ne ovat saatavilla myös sähköisinä.

Opettajien ääni kuuluviin

Suomessa europarlamenttivaalien vaalipäivä on 26.5.2019. Suomesta parlamenttiin valitaan 13 edustajaa.

Tutustu OAJ:n eurovaalitavoitteisiin verkossa: