Mun juttu: Pellepeloton sähköistää viulunsoiton opetusta

Musiikkiteknologia, elektronisen musiikin säveltäminen ja musiikkivideoiden tekeminen ovat avanneet uusia näkökulmia viulunsoitonopettaja Tarmo Riutan perustyöhön.

Uudet teknologiat ovat mullistaneet musiikin tekemisen ja kokemisen. Näin ajattelee Tarmo Riutta, joka opettaa viulunsoittoa Turun konservatoriossa ja musiikkiopistossa.

– Digitaalisuus muuttaa pelin täysin. Siinä on vain oma jaksaminen ja mielikuvitus rajana.

Viime vuodet Tarmo on käyttänyt leijonanosan vapaa-ajastaan digimaailman salojen opiskeluun.

Hän on opetellut käyttämään digitaalista työasemaa eli ohjelmistoa, jolla voi säveltää, tuottaa, äänittää, miksata ja editoida musiikkia. Tämän myötä hän on löytänyt myös elektronisen musiikin säveltämisen.

Lisäksi hän on opetellut tekemään musiikkivideoita: harjoitellut kameran ja kuvauskopterin käyttöä sekä kuvamateriaalin editoimista.

Tarmon omalta Youtube-kanavalta löytyy cover-versioita Red Hot Chili Pepperissistä jazzahtavaan Bachiin.

– Nykyinen kulttuurimme on kuvan kulttuuria, ja musiikkivideoilla voi kertoa tarinoita, hän selittää innoissaan.

 

Soitonopettajan digi-into kumpuaa paitsi uteliaisuudesta, myös huolesta musiikkiharrastuksen tulevaisuutta kohtaan. Toistaiseksi musiikkioppilaitoksiin on tulijoita, mutta kiinnostaako nykyinen opetussisältö enää tulevaisuudessa?

Tarmo haluaa, että oppilaat pääsevät kokonaisvaltaisen musisoinnin makuun soittoharrastuksen ensimetreiltä lähtien.

Tästä ajatuksesta syntyi albumi Universal Violin, jolle Tarmo on säveltänyt 40 kappaletta. Niiden taustat toimivat ikään kuin bändinä aloittelevan viulistin soitolle. Musiikkityylit vaihtelevat EDM:stä drum and bassiin.

– Ideana on, että heti, kun saa viulun leuan alle, pääsee ensimmäisistä näppäilyistä lähtien soittamaan oikeankuuloista musiikkia. Näin pienintäkään osaamista ei väheksytä.

Tarmo teki albumiaan töiden ohessa ja kesälomilla. Hän testasi sävellysten toimivuutta omilla oppilaillaan ja nuotinsi kappaleet nuottikirjaksi, jonka hän julkaisi omakustanteena. Lisäksi hän perusti Universal Violinille verkkokaupan.

– Olen mukavuudenhaluinen keski-ikäinen, joka tekee sen verran kuin jaksaa. En ainakaan muista, että olisin yhtään vähemmän nauttinut elämästä, Tarmo kommentoi projektin työläyttä.

 

Tarmo on tuonut kaiken digiosaamisensa osaksi työtään. Hän pitää kaikille oppilaille avointa Muzalabraa eli yleisteknologista musiikkipajaa, jossa opetellaan tekemään musiikkivideoita ja käyttämään digitaalista työasemaa musiikin äänittämiseen, miksaukseen ja säveltämiseen.

Tarmon viulutunneilla hyödynnetään Universal Violin -metodia, ja hän on tehnyt monien oppilaidensa kanssa musiikkivideoita Youtube-kanavalleen.

Digiprojekteista huolimatta soittotekniikan harjoittelusta ei Tarmonkaan tunneilla pääse. Hänestä työn suurin haaste onkin oppilaiden motivointi tekniikan harjoitteluun.

– Porkkanana voisi olla se musiikkivideo. Se herättäisi oppilaassa unelmia siitä, mitä hän haluaisi osata tehdä.

 

Digiharrastuneisuus kulkee niin lähellä Tarmon varsinaista leipätyötä, että usein vapaa-ajan ja työn rajat hämärtyvät. Rennointa on touhuta musiikkiteknologian parissa ilman tavoitteita.

– Harrastan sellaista pellepelottomuutta: avaan työaseman, ruuvaan parametreja, leikin ja kokeilen. Useimmiten sieltä löytää jonkun uuden, kiinnostavan äänen.

 

Tarmo Riutta

  • Viulunsoiton lehtori Turun konservatoriossa ja musiikkiopistossa. Soittaa sekä akustista että sähköviulua.
  • Johtaa Turun musiikinystävien orkesteria.
  • Kirjoittanut Jazzix-nimisen jazz-viulun soitto-oppaan ja tehnyt Universal Violin -albumin.