Kulttuurikulma: Vanhoja sanoja ja mielikuvitusmetsäretkiä

Luokanopettaja Heli Mäkisen draamaharjoituksissa eläydytään metsän ääniin ja maisemiin.

Vanhoissa kansansaduissa on hauskoja sanoja, joita Heli Mäkisen ykkösluokkalaiset eivät tunnista.

– Mietimme yhdessä, mitä tarkoittavat kirnu, kuhilas ja kaski. Etsin niistä kuvia ja keskustelemme sanoista, Heli kertoo.

Jämsän kirjasto toi syksyllä ennen koulun alkua luokkaan valtavan laatikollisen lastenkirjoja. Lukutaitoiset kaivavat sieltä luettavaa, osa katselee kuvakirjoja ja opettaja lukee kaikille ääneen.

Oppilaat innostuvat laululeikeistä, joita Helillä on lastentarhanopettaja-ajaltaan loputon varasto.

– Teemme luokassa paljon draamaharjoituksia. Nyt syksyllä olemme tehneet mielikuvitusmetsäretkiä, ja lapset kertovat, mitä he kuulevat ja näkevät metsässä. He rakentavat yhdessä tarinaa ja eläytyvät siihen.

Hiljaisen työskentelyn aikana luokassa voi soida rauhoittava musiikki.

Heli rakastaa teatteria ja seuraa teatterikaupunki Jyväskylässä nähtävää ohjelmistoa.

– Mietin, uskaltaisinko vielä joskus hakea mukaan harrastajateatteriin.

Heli Mäkisen vinkit

Tästä opin
Tämän lastenkirjan kirjoittaja on jämsäläinen kollegani. Kirja koostuu pienistä tarinoista, joista muodostuu ehyt kokonaisuus. Kirjoittaja on kertonut, että hänen tavoitteenaan on ollut saada erityisesti pojat innostumaan lukemisesta. Silti kirja sopii yhtä lailla kaikille esiteini-ikäisille, alkaen 5.–6.-luokkalaisista. Kirjassa on paljon huumoria ja nokkelia kielikuvia, jotka eivät avaudu pienimmille koululaisille. Tarinoissa on jopa orastavaa teinirakkautta.
Markus Ikola: Jasu mestarimokaaja. Karisto 2018.

Tähän haluan tarttua
Syksyn kirjauutuuden mukaan mediatulvan ja kiireen keskellä tarvitaan tylsistymistä. Kirjoittaja, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori, kertoi taannoisessa lehtihaastattelussa huolestuneensa erityisesti siitä, että lapsetkin tarvitsevat aina jonkin ulkopuolisen viihdykkeen. Vaikka tylsyys on ikävystyttävää, mieli tarvitsee lepotaukoja. Kirjoittajan mukaan tekemisen puute voi olla tie itsensä tutkimiseen ja luovuuteen.
Juha T. Hakala: Tylsyyden ylistys. Alma Talent 2018.

Tästä innostun
Odotan innolla, milloin ehdin Jyväskylän kaupunginteatteriin katsomaan hippiliikkeen kulta-ajasta kertovan Hair-musikaalin. Musikaali esitettiin ensimmäisen kerran New Yorkissa 1967. Milos Forman on ohjannut siitä elokuvan ja teos on ollut usean teatterin ohjelmistossa Suomessa. Vietnamin sodan innoittama, rauhaa ja rakkautta julistava sanoma on edelleen ajankohtainen. Jyväskylän esitys on saanut hyvät arvostelut.
Musikaali Hair Jyväskylän kaupunginteatterissa. Ohjaus Sini Pesonen.

Kuka

Heli Mäkinen

  • Jämsänjoen yhtenäiskoulun luokanopettaja Jämsässä.
  • Asuu Muuramessa.
  • Luokanopettajana viidettä vuotta, alun perin lastentarhanopettaja.
  • Helillä ja luokanopettajakollegalla on yhteisopettajuus 37 ykkösluokkalaisen ryhmässä. Apuna on koulunkäynninohjaaja. Oppilaita ryhmitellään joustavasti.