Kulttuurikulma: Taiteesta asiallisesti

Sami Norrbackan opiskelijat tekevät taidetapahtumasta tai -teoksesta raportin asiatyylillä.

Ammattikorkeakoulun viestinnän opetus keskittyy asiateksteihin, puheviestintään sekä kokous- ja neuvottelutekniikkaan eikä kurssisuunnitelmassa ole juuri tilaa taiteelle.

Sen tietää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin viestinnän opettaja Sami Norrbacka.

Hänen sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden ryhmissään saattaa olla vain yksi mies yli kahtakymmentä naista kohti. Opettajalla on toisinaan tapana ohjata opiskelijat pohtimaan median mies- ja naiskuvaa.

Raporttitehtäviä Sami on teettänyt niin, että opiskelijat kirjoittavat jostain kulttuuritapahtumasta tai taideteoksesta, mieluiten heille aivan uudenlaisesta.

– Vaikka taide-elämys olisi ollut heille pettymys, tulos voi olla asiallisesti kirjoitettu raportti.

Kotona töitä tehdessään Sami kuuntelee aina musiikkia, hevistä klassiseen.

Vapaa-aikana hän soittaa bassoa Leverage-hevibändissä, joka viilaa parhaillaan biisejä neljänteen studioalbumiinsa. Yhtye julkaisi digitaalisena EP:nä uutta tuotantoaan jo kesällä.

– Elämää tasapainottavat myös luontovalokuvaus ja lintubongailu. Lajeja on tänä vuonna koossa toistasataa.

Sami Norrbackan vinkit

Tästä opin
Tämä teos on paras opaskirja opinnäytetyönsä kanssa taistelevalle amk-opiskelijalle. Kirja avaa tieteellisen kirjoittamisen kontekstia. Teksti on varsin käytännönläheistä ja kirjassa on hyviä ja havainnollisia esimerkkejä kirjoittamisen avuksi. Kun kirjoitin graduani yli kymmenen vuotta sitten, työtäni olisi helpottanut kovasti, jos joku olisi lyönyt tämän opuksen minulle pöytään.
Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne, Anne Mäntynen: Tiede ja teksti. 3. uud. painos. Gaudeamus 2017.

Tähän haluan tarttua
Syyskuussa ilmestynyt kirja kiinnostaa, koska se analysoi kirjoittamista vuorovaikutuksena. Asetelma on mielenkiintoinen. Onhan kielellinen vuorovaikutus ja kohderyhmän ajatteleminen myös kirjoituksen, ei vain puheen, ydintä. Kustantajan esittelytekstin mukaan kirjoittajat pohtivat muun muassa, miten teksti välittää tietoa kirjoittajastaan tai mistä lukija tunnistaa, kuuluuko hän kohderyhmään.
Rahtu, Toini ym. (toim.): Kirjoitettu vuorovaikutus. Suomalaisen kirjallisuuden seura 2018.

Tästä innostun
Olen kuunnellut Stingin musiikkia vuosikymmeniä. Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa musikaalin taustalla on hänen albuminsa The Last Ship, joka on yksi suosikkilevyistäni viime vuosilta. Tekstit perustuvat Stingin lapsuudenkokemuksiin englantilaisessa satamakaupungissa. Musikaalin suomenkielinen kantaesitys oli Turun kaupunginteatterissa. Oli vähällä, etten lähtenyt sinne, mutta nyt hieno musikaali on täällä satamakaupunki Kotkan kaupunginteatterin ohjelmistossa.
Sting: Musikaali Viimeinen laiva Kotkan kaupunginteatterissa. Ohjaus Hanna Kirjavainen.

Kuka

Sami Norrbacka

  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin viestinnän opettaja ja Kotkan kampuksen kieliopintovastaava.
  • Asuu Kotkassa.