Kulttuurikulma: Kuukauden kuva virittää

Anna-Marja Reinivaara ohjaa oppilaitaan kulttuurin kuluttajiksi ja rakastajiksi.

Piirtämistä, maalaamista ja muotoilua. Muun muassa näitä kuvailmaisun tekniikoita Anna-Marja Reinivaara opettaa kuvataidepainotteisella kolmosluokallaan Tampereen Tammelan koulussa.

– Kiinnitän tehtävän usein lapsen kokemusmaailmaan. Keskustelemme aiheesta ja pohdimme, millä tekniikalla työ tehdään.

Lopputulos on aina lapsen oma.

Luokassa on esillä vaihtuva kuukauden kuva. Opettaja kertoo sen taustoista, ja oppilaat saavat toisinaan kuvasta ideoita teoksiinsa.

Anna-Marja haluaa opettaa lapsia monipuolisesti kulttuurin ystäviksi.

– Kävimme juuri Muumi-museossa mutta myös katsomassa Tampereen työväen teatterin Adalmiinan helmen. Esitys oli mielettömän hieno.

Lisäksi kaupungin Taidekaari-ohjelma tutustuttaa lapsia ja nuoria taiteeseen. Sieltä luokalle järjestyi hiljattain rap-musikaalinäytös sanataidepajoineen.

Voimaannuttava työyhteisö on Anna-Marjalle tärkeä, joskin mieltä painaa huoli kuvataidepainotuksen tulevaisuudesta.

Kesällä teatterin ja elokuvien ystävästä kuoriutuu metsäläinen.

– Käyn parit festarit, mutta muuten olen mökillä. Kajakoin, kalastan ja kehittelen luonnosta tarinoita, joita sitten kerron oppilaille.

Anna-Marja Reinivaaran vinkit

Tästä opin
Teen joka kesä elämysmatkan Mäntän kuvataideviikoille. Saan sieltä mukaani aina jotain uutta ja yllättävää sekä valtavasti virikkeitä, jotka heijastuvat työhöni. Tuon oppilaiden nähtäväksi kuvia teoksista. Olen löytänyt näyttelystä monta uutta taiteilijaa kuten Helena Junttilan ja Tapani Kokon. Ensi kesän näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja, ja viikkojen teema on Kartasto. Mäntässä kiinnostaa aina myös Serlachius-museo Gösta ja sen loistava ravintola.
Mäntän kuvataideviikot 17.6.–31.8.2018 Serlachius-museo Gösta. Serlachius.fi

Tähän haluan tarttua
Pidän Kaisa Lekan taiteesta, pyöräilystä ja Amerikasta. Nämä kolme yhdistyvät Sarjakuva-Finlandian voittaja-albumissa. Leka pyöräili miehensä kanssa New Yorkista San Franciscoon. He piirsivät ja lähettivät matkalla postikortteja ja kokosivat ne albumiksi. Albumissa on piirrosten ja tekstien lisäksi vanhoja valokuvia. Sivut avataan paperiveitsellä. Siksi teos on minulle tuulahdus menneestä ja ammatillisesti monin tavoin kiinnostava.
Kaisa ja Christoffer Leka: Imperfect. Absolute Truth Press 2017.

Tästä innostun
Kesä-Suomen hienoista festareista minulle kaikkein rakkain on Pori Jazz. Kirjurinluoto on kaunis, ja ensi kesänä olen siellä ihan varmasti lauantain 21. heinäkuuta, kun lavalla on Alanis Morrissette, yksi parhaista naisartisteista, sekä laulaja Aili Ikonen. Porissa kannattaa käydä myös taidemuseossa. Esillä on kolumbialaistaiteilijan näyttely, johon kuuluu muun muassa hänen museon seinälle tekemänsä suurikokoinen hiilipiirros.
Pori Jazz 14.–22.7.2018.
Porin taidemuseo. Marcos Ávila Forero 2.9.2018 saakka.

Kuka

Anna-Marja Reinivaara

  • Tampereen Tammelan koulun kuvataidepainotteisen kolmosluokan opettaja.

  • Tampereen kaikki seitsemän kuvataidepainotteista 3.–6.-luokkaa ovat Tammelan koulussa.