Kulttuurikulma: Intoa uusista oppikirjoista

Eija Tuupanen-Laakkonen on mielissään lähihoitajaopintojen uusien oppikirjojen korkeasta tasosta.

Ammattilehdet pitävät sosiaali- ja terveysalan opettajia ajan tasalla sote-uudistusten lisäksi terveydenhuollosta ylipäänsä.

– Hoitotiede sekä Pro terveys ja muut ammattiliittojen lehdet ovat korkeatasoisia, Eija Tuupanen-Laakkonen sanoo.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkönä Eija perehtyy laajasti alansa ammattikirjallisuuteen. Lähihoitajaopintojen kirjahankinnat hän tekee yhdessä opettajiensa kanssa.

Opettajien toive on, että opiskelijatkin lukisivat ammattikirjallisuutta. Tänä syksynä lähihoitajaopiskelijoille hankittiin paljon uuden opsin mukaisia oppikirjoja. Osa niistä on digikirjoja.

– Uudet oppikirjat ovat todella hyviä.

Kun ammattikirjallisuuden lukemiselta jää aikaa, Eija virkistyy varsinkin pohjoismaisten dekkareiden ja historiallisten romaanien parissa.

– Erityisesti minua kiinnostaa naisten selviytyminen kautta aikojen. Enni Mustonen ja Paula Havaste kirjoittavat naisten historiasta viihdyttävästi.

Eija Tuupanen-Laakkosen vinkit

Tästä opin
Tämä kirja avasi minulle aivan uusia näkymiä. Aloin pohtia, miten vähän puhutaan tuntoaistista ja sen merkityksestä hoitotyössä. Kunnioittava kosketus rauhoittaa, helpottaa kipua ja lohduttaa surussa. Hieronta on kosketusta, mitäpä muuta vauvahierontakaan on. Kunnioittavaa kosketusta voi käyttää tavallisessa hoitotyössä, vammaisten hoidossa ja huumevieroituksessa. Lempeä, rentouttava hieronta on avuksi varsinkin saattohoidossa. Kirjoittajat kertovat kosketuksen vaikutuksista ja kuvailevat kunnioittavan kosketuksen tekniikat.
Tuula Styrman – Marika Torniainen: Kunnioittavan kosketuksen käsikirja. PS-Kustannus 2018.

Tähän haluan tarttua
Onnellisuutta tutkinut ja siitä paljon kirjoittanut psykologian emeritusprofessori esittelee kirjassaan onnellisuustutkimuksia. Teos kiinnostaa minua työni kannalta, koska meillä Riveriassa on ollut iso organisaatiomuutos. Onnellisuuden ainesten pohtiminen on hyväksi, kun opettajien työnkuvat muuttuvat ja on paljon kiinniotettavaa ja opittavaa. Suuret muutokset kuormittavat ihmisiä, ja onnellisuuteen läheisesti liittyvä työn merkityksellisyys saattaa olla hukassa.
Markku Ojanen: Onnellisuuksien oivaltaja. PS-Kustannus 2018.

Tästä innostun
Olen fanittanut pitkään Helena Hulmin perustamaa Itä-Suomen yliopiston Joy-kuoroa. Nykyään sitä johtaa Mari-Annika Heikkilä. Kuoron ohjelmisto on hyvin monipuolinen. Mieleenpainuva oli viime vuoden Luonnonpäivä-tapahtuman konsertti Kolilla. Tuolloin satavuotiaan Suomen kaikissa kansallispuistoissa oli konsertti samaan aikaan. Nyt odotan kuoron joulukonserttia.
Joy-kuoron joulukonsertti 15.12.2018 klo 18 Joensuun Carelia-salissa.

Kuka

Eija Tuupanen-Laakkonen

  • Yksi Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kolmesta sosiaali- ja terveysalan koulutuspäälliköstä.
  • Riverian Kiteen yksikön päällikkö. Hoitaa koulutuspäällikön tehtäviä myös Outokummussa, Lieksassa ja Nurmeksessa.
  • Asuu Joensuussa.