Lukijan mielipide: Ys-aikaa on 120 tuntia lukuvuodessa

Opettaja-lehden 15/9.9. artikkelissa Kun tuki pelittää kerrottiin tammisaarelaisen koulun toimivasta kouluarjesta sekä oppimisen tuen järjestelyistä.

Edunvalvojan silmäni kiinnittivät huomion artikkelin toiseen virkkeeseen, jonka mukaan kyseisessä koulussa arkiaamut kahdeksasta yhdeksään on varattu opettajien yhteissuunnittelulle. Onneksi ei sentään viikonloppuaamuja.

Tämän järjestelyn mukaan opettajat tekisivät 38 työviikon aikana lukuvuodessa 70 tuntia ylimääräistä työtä ilmaiseksi, eikä aikaa muihin ys-ajan tehtäviin, kuten kodin ja koulun yhteistyöhön, olisi lainkaan.

On kovin ihmeellistä, että ammattijärjestön julkaisussa tällaista toimintamallia suorastaan ihannoidaan. Ys-aikaa on työehtosopimuksen mukaan 120 tuntia lukuvuoden aikana.

Tällaiset tarinat vievät pohjan paikalliselta edunvalvonnalta.

Tällaiset tarinat vievät pohjan paikalliselta edunvalvonnalta. Esimerkiksi omassa kaupungissani Helsingissä olemme tehneet hartiavoimin töitä, että sidottu ys-aika saataisiin mahdollisimman vähäiseksi, jotta usein turhien kokousten sijaan opettajiin luotettaisiin, ja he ehtisivät tehdä ys-ajan tehtävät sopimukseen kirjatulla työajalla.

Typerimmät kuulemani lauseet, joita kuulee ajoittain jopa edunvalvojien suusta ovat ”ys-aika ei riitä” ja ”opettajien työnkuva on muuttunut”. Ys-aikaa ei ole minuuttiakaan liian vähän, eikä opettajien työnkuva ole muuttunut, vaan sitä on muutettu.

Jotta opettajien kuormitus saadaan aisoihin, on sopimuksista pidettävä kiinni. Ongelma ei ratkea tarinoilla kukallisista kahvikupeista, vaan raa’alla edunvalvonnalla, jossa opettajan etu asetetaan keskiöön ja työnantajapuolen toiveet opettajan työnkuvan laajentamisesta siirretään syrjään.

Tässä meillä on ammattijärjestönä petrattavaa.

 

Juho Vehviläinen

lehtori ja luottamusmies, Helsinki

 

Opettaja-lehti ja OAJ vastaavat:

Lehdessä todetaan, että koulussa arkiaamut kahdeksasta yhdeksään on varattu opettajien yhteissuunnittelulle. Jutussa olisi voinut lukea selkeämmin, että aikaa ei velvoiteta käyttämään joka aamu. Tästä julkaistiin täsmennys Opettajan numerossa 16/23.9.2022.

Ys-aikaa on perusopetuksessa enintään 120 tuntia vuodessa – tämä aika voi alittua mutta ei ylittyä.

Laskennallisesti ys-aikaa on noin kolme tuntia viikossa, joten missään tapauksessa jutun koulussakaan ei oleteta, että kukaan opettaja käyttäisi edes joka toinen aamu tunnin yhteissuunnitteluun. Ys-ajan pitää riittää myös muuhun koulun yhteisen toiminnan suunnitteluun.

 

Johanna Äijälä, toimitussihteeri

Sari Jokinen, erityisasiantuntija

 

Haluatko kirjoittaa Opettaja-lehden Tätä mieltä -palstalle? Ohjeet löydät täältä.