Terveisiä arjesta: Se repesi sittenkin

Oli arkinen torstaiaamu. Istuin opiskelijoiden kanssa pienessä ringissä parantamassa maailmaa.

Jossain vaiheessa heilautin vasemman jalkani retkottamaan oikean päälle, jolloin äärimmilleen kropan muotoon viritetyt pellavahousut repesivät takareidestä.

Sama oli käynyt vuosien varrella aiemminkin. Kerran kun olin pitämässä henkilöstökokousta, toisen kerran liian suuren portaikkoharppauksen seurauksena ja kolmannen kerran sukujuhlissa.

Kokemusta seiniä pitkin kävelystä, jossa harpotaan sivuttain selkä seinään päin kääntyneenä, oli siis kertynyt.

Tällä kertaa tilanne oli mutkallisempi, sillä neljän tunnin opetussessio isolle opiskelijaryhmälle oli alkamassa avoimessa tilassa, jossa ratkenneet housut olivat havainnoitavissa aulassa vaeltaville massoille.

 

Aikaa kotona tai kaupassa piipahtamiselle ei ollut. Ennätin hetken harjoitella kokovartalopeilin edessä mahdollisimman rentoja seisoma-asentoja, josko repeämän saisi peittymään sillä tavoin. Ei saanut.

Seuraavaksi yritin huijata itseäni ajatuksella, että päälläni olisivat muotihousut. Etuosasta revityt housut ovat arkipäivää, mikseivät myös toiselta puolelta revityt voisi olla…

Voisi toimiakin, mutta ei minun ylläni. Jokapoika-paita ja mustat, takaa revenneet pellavahousut – hah!

Aloitin opetussession kuvauksella housujeni repeämisestä.

Asia ratkesi lopulta niin, että aloitin opetussession yksityiskohtaisella kuvauksella housujeni repeämisestä, ja kuvasin vielä yksityiskohtaisemmin mieleni sisäisen keskustelun siitä, mitä minun nyt kannattaisi tehdä.

Naurettiin koko porukalla vedet silmissä, minä vähän pidättyvämmin, etteivät housut ratkeaisi pahemmin.

 

Opiskelun ja koulutuksen maailmaan on toivottu enemmän yhteisöllisyyttä ja yhteisen maailman rakentamista – yhdessä elämistä. Se mahdollistuu muun muassa ottamalla arkiset, hupaisat sattumukset osaksi maailmaa, jota koulutuksessa rakennamme.

Hupaisien sattumusten etuna on se, että ne avaavat meille maailmat, joissa kohtaamme rajat. Ja rajoilla maailmamme repeävät yhteisiksi.

 

Matti Rautiainen on opettajankouluttaja Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella.

Lue samasta aiheesta