Micaela Morero: Vuodet opettavat

1939 “I’ll think about it tomorrow!” Scarlett O’Hara tiesi jo 1860-luvulla, että välistä on hyvä nukkua yön yli. Se saattaa johtaa skarpimpaan lopputulokseen.

 

1964 “A martini. Shaken, not stirred.” Kun satsaa taukojuomiin eikä tyydy sumppiin, työpäivä kohenee. Vaaleapaahtoinen Presidentti tai värikäs energiajuoma jäillä hopeoi pilvisimmänkin arjen reunat.

Eikä rimaa silti tarvitse nilkkoihin asti laskea.

 

1980 “Do. Or do not. There is no try”, lausui voimaäijä Yoda. Oppilaita voi eriyttää ja itselleen olla armollinen. Eikä rimaa silti tarvitse nilkkoihin asti laskea.

 

1991 “I’ll be back.” Palaa asiaan. Mitä siitä tulisi, jos toinen voimaäijä, Terminaattori, lupaisikin: “Muistuta mua, et mä teen sen”. Ehkä-tekeminen johtaa tuplatyöhön tai ainakin se kuormittaa yhden, jopa kahden kuolevaisen muistia.

 

1994 “Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” Peruskoulu on solidaarisuuden kruununjalokivi. Sillä pidämme kaikki mukana riippumatta siitä, saiko lapsi elämän evääkseen Wienernougat’n vai suklaatryffelin. Ja sen suklaatryffelin voi keski-ikäinenkin löytää kourastaan yhtäkkiä eräänä päivänä.

 

1995 “Houston, we have a problem.” Kuule ongelmat. Kun et osaa auttaa, ohjaa eteenpäin jollekulle, joka osaa. Toisaalta niin ihmeellisenä kuin työtämme pidämmekin, ei tämä mitään rakettitiedettä ole.

 

2011 “You is kind. You is smart. You is important.” Jankkaamista päivästä toiseen, mutta niin tärkeitä sanoja kylvää lapsen mieleen – ja meidän aikuistenkin.

 

Micaela Morero on biologian opettaja, jonka mielestä Terminaattori 2 on huippuleffa ja IV Tähtien sodan paras episodi.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Haju paljasti pahanteon

20.11.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Kirjeenvaihtoa ja tulkintoja

23.10.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Ystävällisin terveisin

25.09.2023