Mooses Mentula: Peruskoulun tulee keskittyä perusasioihin

Maassamme äänestetään näinä päivinä uusia kansanedustajia parlamenttiin. Vaaleja edeltävät kuukaudet ovat aikaa, jolloin lupaukset lentelevät suuntaan ja toiseen.

Peruskoulun kehittäminen mainitaan kaikkien suurimpien puolueiden eduskuntavaaliohjelmissa.

Sdp:n mukaan perustaitojen vahvistaminen on tuotava peruskoulun kehittämisen ytimeen. Perussuomalaisten mielestä kouluihin tarvitaan rajat ja roti sekä keskittyminen perusasioihin.

Kokoomus aikoo laittaa peruskoulun kuntoon panostamalla perusopetuksessa perusasioihin. Keskusta korostaa, että peruskoulun on keskityttävä perusasioihin, ja vihreiden mukaan kouluissa on laitettava perusasiat kuntoon.

 

Puoluetoimistoissa on nyt kirjattu perustavanlaatuisen perusteelliset teesit peruskoulun kehittämiseen. Vaalien jälkeen on enää jäljellä sellainen pieni juttu kuin tavoiteltavien perusasioiden ja keinojen valinta sekä toteutus. Tällaisiin nippeleihin kansamme valitut ehtivät luonnollisesti paneutua vaalien jälkeen.

On turha epäillä, etteikö asia hoituisi mutkattomasti. Eihän perusasioiden hoitaminen vaikeaa voi olla – etenkään kouluasioissa, joissa kaikki ovat asiantuntijoita oman kokemuksen kautta.

Ammattikoulussa on syytä keskittyä ammattiin kouluttamiseen.

Kun vaaliohjelmat ovat kouluun liittyvissä kirjauksissaan täsmällisiä ja ytimekkäitä kuin modernistiset kirjailijat, voitaisiin samalla määrätietoisuudella ja selkeydellä käsitellä muita valtion kannalta tärkeitä toimintoja.

Ammatillisessa koulutuksessa on syytä keskittyä ammattiin kouluttamiseen. Korkeakouluissa tulee vaalia korkeaa koulutusta, sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä tähdennetään sosiaali- ja terveyspalveluja, Ylen täytyy pitää huoli yleisestä tiedonvälityksestä, VR:n toiminnan ydin on junaliikenne ja järjestyspoliisin on työskenneltävä järjestyksen ylläpidon eteen.

 

Seppo ”Mooses” Mentula on tuusulalainen rehtori ja kirjailija, joka pitää huonekasvien hoidosta ja polkupyörän vapaarattaan sirinästä.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Otto Kallioranta: Haju paljasti pahanteon

20.11.2023
Kolumnit ja Pakinat

Heli Kamaja: Kirjeenvaihtoa ja tulkintoja

23.10.2023
Kolumnit ja Pakinat

Micaela Morero: Ystävällisin terveisin

25.09.2023