Heli Kamaja: Uuden normaalin kohtaamisia

Tänä keväänä olen pohtinut paljon uutta normaalia. Mitä on hybridityö amk-ympyröissä, miten sujuu yhteistyö ja vuorovaikutus? Millaisia ovat uuden normaalin kohtaamiset, niin opiskelijoiden kanssa kuin kollega- tai pomoakselillakin?

Kohtaamisen tapoja omassa arjessa löysin ainakin kuusi, seitsemäs on ihan nurkan takana.

 

1. Käytäväkohtaaminen. Kun opiskelija tarttuu hihasta tai huutelee kesken kaiken – muistuttaa olennaisesta tai moikkaa muuten vain. Tapahtuu kevään edetessä yhä harvemmin, ilahduttaa joka kerran yhtä paljon.

(Alalajeina pukuhuone- ja vessakohtaamiset. Saattavat aiheuttaa kiusaantumista ja kummallista, ynähtelevää sananvaihtoa.)

2. Kahvi- tai lounaspöytäkohtaaminen. Koskee lähinnä kollegoja, onnistuu yleensä keskellä viikkoa. Usein kepeää kenttäkeskustelua, satunnaisesti avautumisia työtaakasta. Voi virkistää tai jäädä painamaan.

3. Sermin taakse huutelu eli työhuonekohtaaminen. Kätevää ja taloudellista mutta vaatii tutun kollegan ja vakiintuneet toimintatavat. Tehty lähes mahdottomaksi nykyisillä työhuonejärjestelyillä, joissa omat paikat on hävitetty. Vähintään uhanalainen.

Alkujutustelu on lyhentynyt noin minuuttiin.

4. Teams-kohtaaminen. Koskee työasioita, on usein virallinen. Ominaispiirteitä: alkujutustelu on lyhentynyt noin minuuttiin, osallistujat saapuvat paikalle sekunnilleen. Kuulokkeiden unohtuessa saattaa laajeta sermin taakse huuteluksi.

5. Zoom-kohtaaminen. Vähän kuin Teams mutta vetovastuu aina opella. (Miksi näitä systeemeitä pitää olla kaksi?)

6. Sähköpostikohtaaminen. Kohtaamisen tavoista vaikein, hankalin ja usein tunnepitoinen. Harkittava käyttöä tarkasti, ohiampumisen vaara on iso ja todellinen.

 

7. Avatar-kohtaaminen. Tätä kokeilee ainakin Abba Lontoossa, näyttää olevan aika loppuunmyyty.

Mitenhän toimisi meillä?

 

Heli Kamaja opettaa viestintää Lab-ammattikorkeakoulussa ja kokeilee mielellään uusia tapoja.