Anna Renfors: Kasuaalisti Snäpissä

”Lisää liksaa mulle”, vastasi oppilas, kun kysyin, millaisia asioita ammattiyhdistyksen pitäisi ajaa. Olimme käsitelleet luokan kanssa ammattiyhdistysliikkeen tarkoitusta ja tehtävää.

Oppitunnilla yläkoululaiset kuvittelivat itsensä työelämään siirtyneinä nuorina aikuisina. Oppilaat toivoivat ammattiliiton edistävän palkan ja työnsaannin lisäksi seksuaalista tasa-arvoa, naisten asemaa ja ympäristöasioita.

Liiton edustajiin he ajattelivat olevansa yhteydessä snäppäämällä, 24/7-chatissa, Facetimella tai ”niitä tyyppejä kasuaalisti tapaamalla”.

Pyysin nuoria myös pohtimaan, voisivatko he itse olla mukana ammattijärjestön toiminnassa.

”Ehkä, jos joku kaverikin olisi.” ”Maksetaanko siitä?” ”Jos siellä edistettäisiin mulle tärkeitä asioita.”

 

Ammattiyhdistysliikkeen kohtalonkysymys on, kuinka saamme pidettyä järjestäytymisasteen korkeana. Jäsenten lisäksi ammattiliitto tarvitsee aktiivitoimijoita, kuulevia korvia ja tekeviä käsiä.

OAJ:ssä on meneillään ammattijärjestötoiminnan uudistamishanke. Sen tarkoituksena on tehdä jäsenyydestä ja järjestötoiminnasta entistä houkuttelevampaa. Strategiassamme luvataan, että uudistumme rohkeasti 2030-luvun ammattijärjestöksi.

Oppilaani astuvat työelämään kymmenen vuoden päästä. Uudistumista tarvitaan.

Tulevaisuudessa järjestömme on huomioitava jäsenensä entistä paremmin. Tarvitaan uudenlaisia osallistumisen tapoja ja sujuvasti toimivaa järjestörakennetta.

Mitä sinä toivot OAJ:ltä nyt ja tulevaisuudessa?

OAJ:n valtuusto linjasi kevätkokouksessaan uudistushankkeen suuntaviivoja. Joillekin uudistustoimille valtuutetut näyttivät vihreää valoa, mutta osa hyvin toimivista rakenteista haluttiin säilyttää.

Uudistustyötä koskevat päätökset valtuusto tekee syyskokouksessaan.

 

Mitä sinä toivot OAJ:ltä nyt ja tulevaisuudessa? Kerro se alueesi valtuutetuille.

 

Anna Renfors on OAJ:n valtuuston puheenjohtaja.

renfors.anna@gmail.com

Twitterissä @anna_renfors

Lue samasta aiheesta