Anna Renfors: Kumi-Mikalle

Hei luokkatoverini 80- ja 90-luvuilta, muistatteko vielä Kumi-Mikan?

Mika oli reilu kaveri, mutta hänen parinaan ei ollut mukava istua. Mikalla oli usein samat vaatteet, ja ajan oloon ne alkoivat haista.

Harrastin pianonsoittoa, ja kotiharjoittelun lisäksi sain soittaa koulun välitunneilla. Mika ihmetteli, miten olin oppinut soittamaan niin hyvin noiden lyhyiden taukojen aikana. Hän ei ehkä olisi uskonut, että kotonamme oli oikea piano.

Kun aloitin yliopisto-opinnot, kuulin Kumi-Mikan kuolleen surullisella tavalla.

 

Kalevi Sorsa -säätiö on juuri julkaissut raportin Eriarvoisuuden tila Suomessa 2020. Raportti pohjaa tuoreisiin tilastoihin ja aineistoihin ja osoittaa, että taloudellinen, terveydellinen ja koulutuksellinen eriarvoisuus on lisääntynyt.

Hyvinvointivaltion rakennusvaiheessa tuloerot kapenivat, mutta 1990-luvulta alkaen ne ovat alkaneet uudelleen kasvaa.

Eriarvoisuuden muodot kytkeytyvät toisiinsa. Koulutus ja hyvä terveys edesauttavat tulojen hankkimista. Hyvä taloudellinen tilanne puolestaan lisää mahdollisuuksia kouluttautumiseen ja terveyteen.

Myös eriarvoisuuden periytyminen on alkanut lisääntyä uudelleen. Nuoret näyttävät päätyvän yhä todennäköisemmin samoihin koulutusvalintoihin kuin vanhempansa. Vähän koulutettujen lapset keskeyttävät opintonsa muita herkemmin.

Koulutuksella on erittäin suuri merkitys eriarvoisuuden torjunnassa.

Koulutuksella on erittäin suuri merkitys eriarvoisuuden torjunnassa. Korkea koulutus parantaa työllistymistä, vähentää terveysriskejä ja ennustaa kohtuullista toimeentuloa.

Koulutuksellista tasa-arvoa parantavia keinoja säätiön raportissa ovat muun muassa oppivelvollisuuden pidentäminen, korkeakoulupaikkojen lisääminen ja koulutusjärjestelmän avoimuus jatkuvan oppimisen periaatteen mukaan.

 

Valitsinko lopultakaan itse koulutukseni ja opettajan ammatin tai Mika oman elämänpolkunsa? Raportin hengessä nämä polut taisivat pikemminkin valita meidät.

Ja ai niin, mistä lempinimi Kumi-Mika? Mika oli hurjapäinen muttei juuri loukannut itseään. Meidän luokkatovereiden silmissä hän oli joustava ja kestävä kuin kumi.

 

Anna Renfors on OAJ:n valtuuston puheenjohtaja.

renfors.anna@gmail.com

Twitterissä @anna_renfors