Anna Renfors: Boomerit, teitä tarvitaan

”Joko kuulut OAJ:hin?” kysyi vanhempi kollegani ensimmäisessä työpaikassani 2000-luvun alussa. Heti perään hän ojensi jäsenkaavakkeen ja kutsui paikallisyhdistyksen tapahtumaan.

Nykyisin vain neljä kymmenestä nuoresta aikuisesta kuuluu ammattiliittoon. Liittojen järjestäytymisaste on laskenut jo parinkymmenen vuoden ajan. Etenkin nuorista työntekijöistä yhä useampi valitsee kaikille avoimen työttömyyskassan.

Järjestäytymisasteen lasku kaventaa liittojen toimintaedellytyksiä. Myös työntekijöiden oikeusturva vaarantuu: työttömyyskassat eivät neuvottele työehdoista tai valvo etuja työpaikalla.

 

Vanhemmille sukupolville, “boomereille”, ammattiliittoon liittyminen oli itsestään selvää.

Nuoremmille sukupolville näin ei näytä olevan. Silti nuoret pitävät selvitysten mukaan työehtosopimuksia ja ammattiliittojen toimintaa edelleen tärkeinä.

Ammattiyhdistysliike ei kuitenkaan onnistu tavoittamaan nuoria riittävässä määrin. Osa nuorista jää liiton ulkopuolelle vain siksi, ettei kukaan kysy heitä mukaan.

Ammattiyhdistysliikkeen uskottavuus perustuu nimenomaan joukkovoimaan. Miten varmistamme OAJ:n tulevaisuuden?

Miten varmistamme OAJ:n tulevaisuuden?

Työpaikoilla OAJ:n toiminnasta kertovat yhteysopettajat. Nuorten jäsenten tavoittamisessa opiskelijajärjestö Sool on tärkeässä roolissa.

Facebookissa on oma ryhmänsä nuorille opettajille eli nope-opettajille ja OAJ löytyy myös Instagramista. Näiden lisäksi nuorten opettajien houkuttelemiseksi tarvitaan uusia keinoja.

OAJ:n valtuusto on koolla tämän lehden ilmestyessä, ja asialistalla on muun muassa ratkaisu järjestömme jäsenkriteerien laajentamisesta.

Jäsenyyskriteerien ulottaminen kaikkiin opetusalle kelpoisiin henkilöihin tekisi jäsenyydestä entistä helpompaa katkonaisten työsuhteiden maailmassa.

Usein liiton jäsenyys saa yhä alkunsa arkisesta hihan nykäisystä. Paras suositus tulee tutulta ja luotettavalta henkilöltä.

Boomerit, teitä odottaa laaja joukko z- ja y-sukupolvien edustajia, jotka eivät tiedä, mistä jäävät paitsi.

 

Anna Renfors on OAJ:n valtuuston puheenjohtaja.

renfors.anna@gmail.com

Twitterissä @anna_renfors

Lue samasta aiheesta