Heikki Pölönen: Merkityksellisyys on nyt muotia

Kotimaisessa ketjupitseriassa syödessäni en pelkästään ruokaile. Samalla parannan maailmaa, suupala kerrallaan.

Tai näin pitseria ainakin kertoo omassa strategiassaan, joka on oikein hyvin ajan hermolla.

Puhe yritysten yhteiskunnallisesta merkityksestä ja tarkoituksesta on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Asiakkaat pitävät yhä tärkeämpänä, että organisaatiot osallistuvat yhteisten ongelmien ratkaisuun.

 

Merkitys on kova sana myös työelämässä. Kaipaamme tunnetta, että työ vaikuttaa positiivisesti ympäröivään maailmaan.

Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa kertoo OAJ:n jäsenille suunnatulla luentotallenteella tositarinan suomalaisesta jäätelötehtaasta, jossa aloitettiin työkiertokokeilu: puikkolinjaston väki siirrettiin tuuttilinjastolle ja päinvastoin.

Valtaosa työntekijöistä oli kokeilun tuomasta vaihtelusta iloisia, mutta eräänä päivänä kesätyöntekijä löysi kahvihuoneesta naisen, joka itki.

Nainen kertoi surullisena, että hänet oli siirretty tuuttilinjastolle. Jo 20 vuotta nainen oli tullut töihin ajatellen, että eihän työ kummoista ole eikä palkassakaan ole kehumista, mutta saanpahan sentään olla tekemässä lapseni ja lapsenlapseni lempijäätelöä.

Tälle naiselle työn merkitys syntyi ilosta, jonka hänen valmistamansa tuote saa aikaan rakkaissa ihmisissä.

Mitä sinä pidät työssäsi arvokkaana?

Mitä sinä pidät omassa työssäsi arvokkaana ja tärkeänä? Mitä et vaihtaisi pois?

Ehkä vastaus löytyy arkisista kohtaamisista, joissa näet lapsen tai nuoren oivaltavan tuellasi jotain uutta.

Tai kenties työsi merkitys tiivistyy hetkeen, jossa huomaat, että pari lukuvuotta aiemmin tapaamaasi epävarmaa teiniä ei enää ole, vaan tilalla on oman alansa ammattilainen.

Kokemus työn merkityksellisyydestä on hyvin yksilöllinen. Siksi kannustan lämpimästi pysähtymään asian ääreen. Apuna toimii Sahimaan luento, jonka löydät osoitteesta oaj.fi/merkityksellisyys.

Parhaassa tapauksessa oman työn merkityksen oivaltaminen tukee myös jaksamista. Kun työn merkitys on kirkkaana mielessä, se voi auttaa priorisoimaan: nyt keskityn minusta tärkeimmiltä tuntuviin tehtäviin, muista en ota stressiä.

 

Heikki Pölönen vetää OAJ:n Tehdään tulevaisuuksia -kampanjaa, jolla vahvistetaan opettajuuden arvostusta.

heikki.polonen@oaj.fi

Twitterissä @hesep