Heikki Pölönen: Muistutus tulevalle hallitukselle

Politiikkaa seuraavien suomalaisten muistissa ovat kirkkaana kuvat, joita pyöri sosiaalisessa mediassa vuoden 2015 eduskuntavaalien alla. Kuvissa puoluejohtajat lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta.

Pieni lapsikin tietää, että lupaus täytyy pitää. Politiikassa tämä on välillä unohtunut. Velkakellojen tikittäessä hallitus leikkasi silloin miljardikaupalla koulutuksesta.

 

Tänäkin keväänä puhe velasta on leimannut vaalikeskusteluja. Mutta on puhuttu myös koulutuksesta, kasvatuksesta ja tutkimuksesta. Lupauksiakin on tehty. Niitä kuultiin suurimpien puolueiden puheenjohtajilta esimerkiksi OAJ:n jälki-istuntohaastatteluissa.

“Tavoitteena on, että resurssit ovat riittävät, luokkakoot ovat järkeviä, lapset saavat tarvitsemaansa tukea ja opettaja saa työhönsä tukea”, Petteri Orpo (kok.). totesi.

“Ehdottomasti vahvistaisin rahoitusta. Se on mielestäni talouspoliittisesti meille kriittisen tärkeä kysymys, koska Suomi on pieni maa pohjoisessa. Emme pärjää millään muulla kuin korkealla osaamisella”, sanoi Sanna Marin (sd.).

Koulutuksen rahoituksen vahvistaminen todellakin kantaa hedelmää.

 

Selkeä linja oli myös Riikka Purralla (ps): “resursseja tulee vahvistaa”. Ja vaikka Annika Saarikko (kesk.) on vaalien alla ollut ehkä muita varovaisempi lisäeurojen lupaamisessa, hänkin totesi, että ikäluokkien pienentyessä voitaisiin ainakin pitää kiinni rahoituksen nykytasosta. Silloin rahasumma yhtä oppijaa kohti kasvaisi.

Li Andersson (vas.) kertoi konkreettisiakin esimerkkejä kohteista, joihin tarvitaan lisärahoitusta. Esimerkiksi oppimisen tuen kokonaisuudistus vaatisi 200 miljoonaa euroa. Maria Ohisalokaan (vihr.) ei tyytyisi siihen, että koulutuksesta ei leikata, vaan “lisäresursseja tarvitaan eri asteille”.

Lisärahoitusta lupasi myös Anna-Maja Henriksson (rkp.). Sari Essayah (kd.) peräänkuulutti yli hallituskausien menevää parlamentaarista sopimusta, jolla sitouduttaisiin vahvistamaan rahoitusta.

 

Toivon tulevalle hallitukselle viisautta tulevaisuudenkestävän Suomen rakentamiseen. Ja muistutan: lupaus täytyy pitää.

Koulutuksen rahoituksen vahvistaminen kantaa hedelmää. Myös taloudellisesti.