Heikki Pölönen: Opettajien asia on koko Suomen asia

Yhdysvaltojen puolustusministeri Donald Rumsfeld kommentoi maansa ulkopoliittista tilannetta 20 vuotta sitten sanomalla: ”we know that there are known knowns, known unknowns and unknown unknowns”.

Vapaasti suomennettuna: tiedämme, että on asioita, jotka tiedämme, asioita, joita emme tiedä, ja asioita, joista meillä ei vielä ole aavistustakaan.

Pohditaanpa ajatusta opetusalan vinkkelistä.

 

Tänään yksi known known Suomelle on se, että tarvitsemme osaavia opettajia, jos haluamme Suomen pysyvän hyvinvoivana, turvallisena ja taloudellisestikin menestyvänä sivistysvaltiona. Kansana, joka löytää ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen.

Known unknown on puolestaan se, onko meillä tulevaisuudessa riittävästi näitä osaavia opettajia. Seuraavien kymmenen vuoden aikana yli 20 000 kunta-alalla työskentelevää opettajaa on Kevan ennusteiden mukaan jäämässä eläkkeelle. Lisäksi yli puolet opettajista on viime aikoina harkinnut alanvaihtoa.

Mitä suuremmaksi opettajavaje kasvaa, sitä suurempi unknown unknown Suomella ja päättäjillä on edessä.

Mikä olisi opettajapulan pahentumisen vaikutus suomalaisten arkeen, työllisyyteen ja sisäiseen turvallisuuteen? Entä syrjäytymistilastoihin ja bruttokansantuotteeseen?

Jos vaihtoehtokustannuksia laskettaisiin, nähtäisiin työn taloudellinen arvo.

Eläisimmepä maailmassa, jossa työnantajat ja päättäjät laskisivat tällaisia vaihtoehtokustannuksia ja näkisivät, miten suuri taloudellinenkin arvo opettajien työllä on.

Vielä eivät työnantajat ja päättäjät tunnu olevan tähän valmiita, mutta yhdessä voimme vaikuttaa kehityksen suuntaan. Siksi kutsun sinutkin mukaan Helsingin Senaatintorille 5. huhtikuuta. Klikkaa mukaan jo nyt Facebook-tapahtumaan osoitteessa facebook.com/oajry.

 

Opettajien asia ei ole vain opettajien asia, se on koko Suomen asia.

Sanotaan siis ylpeästi ääneen tuhansien kollegoidesi allekirjoittaman kirjeen viesti: korvaamattomasta työstä on aika saada kunnon korvaus.

 

Heikki Pölönen vetää OAJ:n Tehdään tulevaisuuksia -kampanjaa, jolla vahvistetaan opettajuuden arvostusta.

heikki.polonen@oaj.fi

Twitterissä @hesep

 

Tekijältä

Kohtaamiset rakentavat yhteisöllisyyttä

Työyhteisön ja kohtaamisten merkitys on tärkeää. Näin sanovat tämän lehden lahtelaiset työkyläilijät.

Työkyläilypäivinä toistensa työhön tutustui paitsi kaksi eri alojen opettajaa myös kaksi työuransa eri vaiheessa olevaa työntekijää. Toinen on vastavalmistunut ja toinen konkari, niin työvuosissa kuin ay-toiminnassakin.

Keväällä 2021 valmistunut aloitti omaan ammattijärjestöön tutustumisen nuorten opettajien Nope-koulutuksessa marraskuussa. Konkarilla taas on paljon sekä työvuosia että luottamustehtäviä.

 

Työelämä, koulumaailma ja ay-toiminta tarvitsevat eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia toimijoita, jotka ponnistelevat yhdessä yhteiseksi hyväksi.

Yhteisöllisyys ja yhteinen edunvalvonta rakentuvat kohtaamisista ja työkaverin työn arvostamisesta. Mahdollisuus vaihtaa kokemuksia muiden opettajien kanssa edesauttaa myös työssäjaksamista ja työhyvinvointia.

 

Maija-Leena Nissilä

 

Työkylässä-juttu:

Rauhallinen työote yhdistää konkaria ja aloittelijaa