Hanna Ottman: Terveiset opetusministerille

Olipa loistava elämys!

Luin kortteja, joissa kansalaiset lähettivät terveisiä opetusministerille. Kortteja kirjoitettiin sekä kesän Suomi Areenassa että OAJ:n on the Road -kiertueella syksyllä. Kortit luovutettiin ministerille OAJ:n valtuustossa.

 

Kortteja kertyi satoja, ja niiden pääviesti oli selvä: tärkein asia on saada opettajille aikaa kohdata lapsi, oppilas ja opiskelija, kaikilla koulutusasteilla.

Lukuisissa korteissa kuvattiin, miten opettaja, joka näki persoonan, kannusti ja auttoi uskomaan itseen, on ollut ratkaiseva oman elämän kannalta. Sellainen opettaja on luonut perustan, jolle on voinut myöhemmin rakentaa:

Muistan ikuisesti opettajan, joka antoi tunnustusta ja näin loi itsetunnon”, ”… joka huomioi minun oppimisvaikeuteni ja auttoi minua eteenpäin”, ”…joka sai minut innostumaan opiskelusta” ja ”…joka opetti, että kaikki on kiinni asenteesta”.

 

Pääviestiä tukivat ne kymmenet kortit, joissa vaadittiin opettajille lisää tunteja, lisää opettajanvirkoja, lähiopetuksen turvaamista, rahoituksen kuntoon laittamista, tukea erityisoppilaille sekä resursseja kaikille asteille.

Koululaisista ei saa enää säästää.

Suurin yksittäinen toive oli pienet ryhmät.

Korteissa todettiin, että oppijat tarvitsevat opettajan läsnäoloa, kannustusta ja yksilöllistä opettamista. Isoissa ryhmissä opettajilla ei ole aikaa eikä mahdollisuutta huomioida jokaista.

Tarve siihen, että opettaja kohtaa, huomaa yksilön ja opettaa jokaisen oppimaan omien vahvuuksien avulla, ei katso ikää. Korteissa toivotaan esimerkiksi ammatilliseen koulutuksekseen lisää lähiopetusta ja lukioon ja korkeakouluihin lisää aikaa vuorovaikutukseen ja opettamiseen.

Siksi opettajamitoitus on ratkaisevan tärkeää paitsi opettajien jaksamisen kannalta, nimenomaan oppijoiden ja Suomen näkökulmasta. Meillä ei ole varaa säästää hyvästä kasvusta ja oppimisesta.

 

Eräässä kortissa kiteytettiin karusti: ”Koululaisista ei saa enää säästää”.

Ei niin. Ei heistä, eikä keistään oppijoista, lapsista aikuisiin.

Juuri siksi on satsattava opettajiin.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022