Hanna Ottman: Opet – nuo vaikuttavimmat turvallisuusagentit

Terveisiä maanpuolustuskurssilta! Kolmen viikon aikana sain tutustua huippuasiantuntijoiden avulla Suomen kokonaisturvallisuuteen.

Odotin kurssilta paljon. Olin valmistautunut avaamaan kasvatuksen ja koulutuksen merkitystä yhteiskunnan vakauden perustana.

OAJ:stä katsottuna näyttää siltä, että jos Suomessa satsattaisiin koulutukseen riittävästi, säästäisimme suuret summat paitsi sosiaalitoimen myös vaikkapa poliisin ja terveydenhuollon kuluista.

Mitä aikaisemmin ihminen saa apua vuorovaikutuksen ongelmiin, oppimisvaikeuksiin, itsetunnon rakentamiseen ja muihin tasapainoisen elämän perusteisiin, sitä vähemmän hän tarvitsee yhteiskunnan tukea myöhemmin. Euro varhaiskasvatukseen on paljon vaikuttavampi kuin sama euro sosiaalitoimeen.

Luulin, että alan ulkopuolella tämä ei olisi näin ilmeistä.

 

Miten riemastuttavan väärässä olinkaan!

Ensimmäisestä päivästä alkaen useat esiintyjät toistivat, että paras kokonaisturvallisuuden tae on korkea koulutustaso ja sivistys.

Se suojaa eriarvoisuudelta (tulot jakautuvat tasaisemmin), informaatiovaikuttamiselta (mikä tahansa ei mene läpi), polarisoitumiselta (asioista kyetään keskustelemaan ja etsimään kompromisseja), väkivallalta (on muitakin keinoja) ja niin edelleen.

Euro varhaiskasvatukseen on vaikuttavampi kuin euro sosiaalitoimeen.

On ylpeä olo. Maailman opettajien päivän jälkimainingeissa tuntuu hyvältä todeta, että te, opettajat ja esimiehet, teette Suomen vaikuttavinta työtä. Ilman teitä Suomi ei olisi näin turvallinen ja onnellinen maa.

Pidetään koulutuksen laadusta huoli ja vaikutetaan yhdessä siihen, että opettajat voivat tehdä työnsä hyvin.

Eurojen pitäisi löytää tiensä opettajaresursseihin. Sillä sananmukaisesti rakennetaan Suomelle tulevaisuutta, kokonaisturvallisuutta kaikille.

 

PS. Huomasitte edellisestä lehdestä, että Minna Ängeslevä on aloittanut päätoimittajana. Minna on käytännössä tehnyt päätoimittajan työtä jo parin vuoden ajan, ja nyt oli hyvä aika tehdä tämä näkyväksi.

Minä jatkan noin joka toisen pääkirjoituksen tekijänä ja vastaavana päätoimittajana.

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022