Hanna Ottman: Ohjelma opettajana?

Tätä kirjoittaessani Postin lakko on juuri päättynyt. Viikkokausia velloneessa keskustelussa riittää analysoitavaa pitkäksi aikaa.

Kesken kiivaimman kohun yksi pieni keskustelu kiinnitti huomioni.

Joku kysyi somessa, onko Posti huomannut, että sen koko markkina on kuolemassa alta, eikä kilpailuun voi vastata pelkällä palkka-alella, vaan tarvitaan perustavampia muutoksia.

Että maailmalla on yrityksiä, jotka kiikuttavat netistä tilatun paketin tunnissa kotiin.

 

Somessa esitetty kysymys osui monella tavalla ajan hermoon Postia laajemmin. Monella alalla totutut rakenteet murenevat ja organisaation ydintehtävä on etsittävä uudelleen.

Väistämättä pitää kysyä, mitä tämä tarkoittaa päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille. Miten opettajuus muuttuu? Muuttuuko se?

 

Muutaman vuoden takaisen Sitran raportin mukaan digitalisaation vauhti on niin suuri, että muutoksen väliin saattaa pudota kokonainen sukupolvi.

Osalla ei ole välineitä opetella uusia töitä poistuvien työtehtävien tilalle.

Emme vielä osaa kuvitella, mitä parin vuoden päästä kohtaamme, eivätkä kaikki pysy muutoksessa mukana.

Selvää on, että tulevaisuudessa kyky oppia on entistä tärkeämpää.

Osa tullee väittämään, että opettamisen voivat hoitaa koneet.

Myös opettajuus joutuu haastetuksi. Sitä haastavat koko yhteiskunnan tarpeiden muutos, ihmisten käyttäytymisen muutos ja ehkä myös arvomaailmojen muutos.

Osa tullee väittämään, että oppiminen on olennaisesti vain uuden tiedon omaksumista ja sen opettamisen voivat hoitaa koneet.

 

Uskon, että opettajan työ kyllä muuttuu.

Mutta mikään kone, robotti, ohjelma tai sovellus ei voi korvata opettajan tärkeintä tehtävää: kykyä kohdata ihminen, nähdä hänen potentiaalinsa, kannustaa oppijaa vahvuuksien kautta ja innostaa onnistumaan.

Tekniikka voi auttaa tässä, mutta se ei voi tunnistaa inhimillistä pääomaa eikä välittää oppijalle merkityksiä. Ilman tätä vuorovaikutusta koko sivistys joutuu uhatuksi. Sisäsivuilla lisää pohdintaa aiheesta.

Antoisaa joulunodotusta kaikille!

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022