Hanna Ottman: Kriisinkestävyyttä takomassa

Kun vuosi sitten pohdimme toimistolla, mitä asioita haluaisimme nyt meneillään olevan neuvottelukierroksen aikana sanoittaa ulospäin, yksi keskeisistä ajatuksistamme oli iso kuva:

OAJ ei viime kädessä puolusta opettajia työnantajaa vastaan, vaan todellinen vastapuoli on Suomen tulevaisuus.

 

Raflaavalla lauseella on perustelunsa.

Jos opettajien asema heikkenee (palkka ei vastaa työnvaativuutta) tai työkuorma kasvaa hallitsemattomaksi (opettajille ei anneta riittäviä resursseja tehdä työtään hyvin), alalle ei hakeudu ikäluokan parhaimmistoa.

Se taas johtaa koko hyvinvointi-Suomen rapautumiseen: Suomeen ei kasva motivoituneita, osaavia, itsetuntoisia, yhteistyökykyisiä ja kriisinkestäviä kansalaisia.

 

Olin huhtikuun viimeisen viikon valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla. Kurssin alkuosa oli jo syksyllä 2020, mutta koronan takia intensiivinen loppuosa siirtyi puolellatoista vuodella.

Saimme kurssin aikana nähdä läheltä suomalaisen yhteiskunnan kykyä kohdata sekä massiivinen pandemia että sodanuhka.

Kyse ei ole vain puolustusvoimien tai poliisin toiminnasta, vaan kaikesta turvallisuuttamme rakentavasta: suomalaisten omavaraisuudesta ruuassa, lääkkeissä, energiassa ja teollisuudessa, rajaturvallisuudesta, kulttuurin vaikutuksesta kriisinkestävyyteen, riippumattomasta tiedonvälityksestä, toimivasta demokratiasta…

Opettajat eivät lakkoile turhaan.

Suomalainen koulutuspolku varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin on lähtökohta kaikelle edellä mainitulle.

Vakaa ja kyvykäs yhteiskunta rakentuu motivaation, osaamisen ja tahdon varaan. Ilman laadukasta koulutusta se ei ole mahdollista.

Lahjakkainkin lapsi ja nuori tarvitsee opettajia, opetusta ja laadukkaita oppimateriaaleja, ja heikoista lähtökohdista ponnistavalle ne voivat olla koko elämän pelastus.

 

Opettajat eivät lakkoile turhaan. Lakoilla puolustetaan suomalaista koulutusjärjestelmää ja sen elinvoimaa. Suomen elinvoimaa.

Kenen mielestä meillä on varaa menettää se?

 

Hanna Ottman on OAJ:n viestintäjohtaja.

hanna.ottman@oaj.fi

Twitterissä @HannaOttman

Lue samasta aiheesta

Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Avointa lobbausta

16.03.2023
Pääkirjoitus

Hanna Ottman: Ope korvattavissa?

16.02.2023
Näkökulmat

Hanna Ottman: Täysi torvelo

06.10.2022