Terveisiä arjesta: Yksi näistä

Oi, olen yksin! Hiljainen rauha valuu tyhjään ja hiljaiseen opetustilaan sekä opettajan mieleen talven ahkeroinnin jälkeen. Lepo ja rauha – tulkaa tänne, teitä tervehdin!

Voi, olen yksin! Kun opiskelijoiden kurssikalenterista poistuvat säännölliset tapaamiset, yksinäisyys nakertaa hiljaisia kiemuroitaan sosiaalisen kalenterin tyhjiin päiviin.

Kurssien jatkuminen syksyllä huolestuttaa monia. Kaikille kansalaisopistolaisille kesän tuoma tauko ei ole yhtä kaivattu: tuntiopettajat laskevat aktiivimallin kiemuroissa muutakin kuin käen kukuntaa ja päivänkakkaran terälehtiä.

Apua, olen yksin! Mieti, mikä pelottava yksinäisyys odottaisi ympärilläsi vilkkaimmassakin ruuhkassa, jos et ymmärtäisi tekstillisessä maailmassa ympärilläsi mitään! Kuinka kauan jaksaisit yksin, vieraassa kulttuurissa, kaiken uuden ympäröimänä ilman tukea ja uuden hahmottamista?

Uudet ihmiset, kieli ja kirjaimet – tulkaa tänne, teitä tervehdin!

Yksinäisyyden sävyt ovat saaneet tänä keväänä kansalaisopistoympäristössä aivan uusia ulottuvuuksia maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen myötä. Koulutusta antavat opistot tuovat konkreettisen tekemisen mahdollisuuksia, tapaamisia, kohtaamisia ja yhdessäoloa niille, jotka eivät ole saaneet mahdollisuutta luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen, ainakaan latinalaisilla aakkosilla. Opettajalla on keskeinen rooli A:sta alkaen kokonaiseen kulttuuriin johdattajana, mutta vastuu on meillä jokaisella.

Yksinäisyys ja toisten ihmisten pelko kulkevat kimpassa. Opistot voivat tarjota arkipäivän tapaamisia kaikille ympärille oleville, mittaamattoman arvokkaana lääkkeenä yksinäisyyteen. Siihen riittää pelkkä ystävällinen katse, hymy, tervehdys tai myötäilevä ele turvallisessa ympäristössä. Uudet ihmiset, kieli ja kirjaimet – tulkaa tänne, teitä tervehdin!

Kaikella on aikansa ja paikkansa, niin yksin olemisella kuin yhteisöllisyydellä. Pian kesä sykkii, seurassa tai seuratta. Syksyllä opettajat avaavat opetustilojen ovet kuin suojaiset siivet, joiden huomaan on jokaisen hyvä tulla ollen yksi näistä yhteisöllisyyttä rakentavista osasista. Tervetuloa taas – tulkaa tänne, teitä tervehdin!

Sini Sarén on vapaan sivistystyön suunnittelijaopettaja Kaukametsän opistossa Kajaanissa.

Lue samasta aiheesta

Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Parasta ikinä

14.12.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Kuplivaa

05.10.2018
Kolumnit ja Pakinat

Terveisiä arjesta: Taiten tehden

08.02.2018